用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 ...
樓主: LingAn20
go

想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 [複製鏈接]

睇下呢2本書吖,好平0-12歲健康成長
反正只在計劃階段,新手在心理共體質上都有時間預備。

種瓜得瓜啫,無咩講添。

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...
有計劃就係好,定一啲階段目標,可以一步步完成,就少好多焦慮。具體啲講係時間管理同實踐,現時升學對你家庭嚟講,可以放輕啲,畢竟,在學前培養好小朋友能力,有幾年時間。
你自己計劃左啲咩,做左咩部署?
#面對一段親子關係,係要時間去灌溉,用得失賺蝕數去計,就會攞唔到個平衡點;聽多啲積極正面嘅朋友意見,對自己同新生命都起到意想不到嘅作用架。

某些父母嘅過時觀念,會成為小朋友成長期間,不能全面認知社會環境嘅主因,新手宜辨別。

PS(XX制度之下/絕大多數人/)等詞,有點被濫用到討厭嘅程度。

能夠將偏見改善,做有建設性嘅事--應該係教育其中一個重點,執念太重,往往會迷失,錯誤定位,錯過左好嘅機緣,聖誕過後又係新嘅一年,希望少啲一知半解同 莫衷一是,世界可以更好交流合作。

2021加添信望愛

b3410    發表於 20-12-31 13:55

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...
不要為明天休慮
希望你可以睇到最尾

家書

一切都不重要,如果你係最愛佢嗰個,幸福就會存在喜怒哀樂之間。

annie40    發表於 21-8-18 20:49
annie40    發表於 21-8-18 20:48
‹ 上一主題|下一主題