用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
go

deleted [複製鏈接]

我只係要小朋友補中文,因學校中文唔得.但我係請家教, 學習進度因應兩個孩子能力同興趣調整, 唔會谷佢, 寧願佢學得慢, 但保持興趣.  ls唔同, 一定要追進度, 所有學生基本上都要同一level. 係 is, 就算數學同英文, 都會比學生多d空間, 唔會話要全部達某一標準.  is 可貴之處係會等小朋友, 但ls係唔等人, 你只會追到氣咳.

學興趣班我諗係家長心態姐.  我個女唔鍾意學樂器, 佢學左兩年, 我由佢唔學, 我覺得呢d冇 得迫.  不過我諗係現今家長中, 不論LS/IS, 唔迫女兒學樂器都算異數. 反而我個仔ok, 咪比佢學law.  唯一我要求一定要學游水, 呢樣冇興趣可言, 但我唔要求參加比賽, 除左為個人自救, 亦係強身健體.

其他再學物野, 就係佢地興趣, 反而我個仔想學多d, 我唔多想, 因為想佢有多d時間玩.  基本上我個個星期都會約d朋友仔或同學仔來玩, 好多時食埋晚飯, 所以我唔想排到密密麻麻學野, 社交同relax都好重要.

點解有時間睇書做自己野就叫HEA?  我唔太同意呢個諗法.  我個女學校冇物功課, 但我覺得佢學識好多野, 有時間睇書, 同人玩, 呢D先係人生.  

is 補英文都係好個人嘅決定, 睇學校要求, 小朋友或家長對自己要求.  我個大女8歲, 冇補英文, 暫時睇唔出有需要.  或者大d要學下d寫作technique都唔定, 但暫時冇, 佢串字同文法都ok, 以佢年齡來講, 有時間睇多d書已足夠.  你冇input, 點會有output?
‹ 上一主題|下一主題