用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學(二) - July 2007
樓主: 麟媽媽
go

番禺會所華仁小學(二) - July 2007 [複製鏈接]

早晨!!

nancytse,

交響情人夢好睇, 不過只追了數集就斷咗,
介紹我在那裡睇吧.  謝謝!!

明午有呂大樂教授講座,大家會參加嗎?
到時要相認吓.

麟媽媽, 家中喜事一浪接一浪,
祝麟少生日快樂  

日日都係開心快活人.  

原文章由 nancytse 於 07-10-12 09:45 硐表

jackjackma,

交響情人夢我都有睇, 好搞笑, 不過仲有2隻咋!
有人post左成套劇上網, 我而加得閒就網上重溫

原文章由 easiness 於 07-10-12 14:37 硐表
麟媽媽,

好彩麟仔唔係坐褓姆車返學!
今日早上11:35工人打俾我, 佢話褓姆車仲未到, 我咪打俾褓姆車司機, 點知佢話: 死啦! 我又唔記得停車添(上年阿仔小二時佢都試過一次, 佢可以經過我個屋苑但是無停車, 你話係咪離 ...

easiness,

咁大件事? 你老公鬧佢就啱,鬧完記得報番學校,因為學校都要紀錄服務商的表現,今日未報就聽日打電話番去啦,呢啲事真係可一不可再,影響咗小朋友心情,仲有你都唔嚇得,放鬆一點。

nancytse & jackjackma,

多謝哂你的提供,屋企剛剛修理好部腦,有時間又可以煲吓。

麟媽媽:去卡拉OK真係唔錯,你請埋我地去就男有男唱,女有女傾,爽呀!!

今日遇到一大班後生仔坐車過香港仔隧道,成架車數十人都係去海洋公園搵鬼玩,個個星期五都係咁,都唔知係去開工扮鬼定係去搵鬼。下星期放假睇睇係咪咁正先。

原文章由 麟媽媽 於 07-10-16 23:57 硐表
無Late 喎!今日正日生日!
亞仔生日快樂!

麟仔生日快樂!!

今日真係好多人生日, 有何守信, 大表姐同我姑仔都係今日生日的, 祝大家都身體健康,心想事成, 事事如意.... (似拜年嗎?? )呀! 仲有Raymond grandma :loveliness:

尋日係有生以來去戲院睇同一套戲第二次, 竟然唔悶兼越睇越有味道呢。 未就係麟媽睇到笑果套"色戒"囉。真係唔錯的,趁未落晝大家一定要去睇,完全係超高水準之作。亞仔老豆第一次睇都話唔錯,佢好少讚戲的,仲話就算朝偉露旦旦都好普通,因為外國片經常假戲真做喎。 真的嗎? 我少睇戲, 唔係好知。

chelsea & 麟媽, 今年唔需要預備萬聖節面具了, 因為聖母已經臨在華仁小學, 小朋友要多學習祈禱, 唔得閒做其他啦.

[ 本文章最後由 ms99 於 07-10-17 00:17 編輯 ]

Hi! Sindy-mother,
係喎! 唔提唔醒起有假放. :
我呢排日日做到冇停手,
星期六, 日都要做野,
課室有特別事發生請你通知我,
晚晚同亞仔見幾面都唔得閒傾,
不過都唔會收到嘜野架嘞.
上次常識要做主題網都唔知,
攪到遲交兼冇時間做得好,
你話激唔激死呢??
唔該哂你, 今次默書我知了,
終於有一次肯寫齊範圍,
但我都唔得閒同佢溫,
希望佢醒醒目目啦.
你想睇 "色.戒", 好呀
應該要去睇的, 不過真的是一部藝術片,
但坐兩個鐘都唔會悶的,
不妨去數碼港啦,睇完又可以行吓戶外,
又開揚又少人, 你拍拖最啱了.

raymond,

我當然知道你 grandma 去了好遠的地方,
不過中國人有樣野叫生忌,
係果日都會一家人一齊懷念吓的.
想你尋日也會想念 grandma 的.

kookooloo, 補祝少爺生日快樂, 希望今年有大躍進,
你可以嘆吓啦.:loveliness:

大家食咗大閳蟹未? 星期日同班朋友去了酒樓食,
真係好耐冇食過, 過往都不大興趣的,
但今年當做又去試吓啦,
唔知係咪大鄉里, 原來酒樓侍應會即席幫客人開蟹,
而且由頭到尾服侍周到,
我地一車蟹推出嚟, 場面都幾壯觀的,
祗少好多西人客 o 哂咀, 可能佢地覺得好誇張.
初時以為亞仔唔會有興趣,
誰知第一次食就上癮,
爸爸話可能有得食有得玩佢就特別開心,
成枱得佢一個可以砌番隻蟹形出嚟,
真係好玩好食. 婆婆知佢鐘意, 今晚屋企又煮佢食,
預料至少一星期食一次, 我唔想膽固醇超標啊!!

quote]原文章由 SINDY-MOTHER 於 07-10-17 12:45 硐表
ms99,

我地返埋聽日就放幾日假,都幾好。等我問下我老公聽晚得唔得閒陪我去睇色‧戒先。你地讚得咁好睇。要買飛起少爺仔,去拍下拖。

下星期二又要默英文,係P. 17, 20,22 & 23. ... [/quote]

chelsea,

樂觀些, 功課多少少, 但留意好多會星期一先交的, 放心!!

原文章由 chelsea 於 07-10-17 17:31 硐表
Good on you Sindy-mother and ms99, you can have a long weekend, for us, just a day off and then resume school on Saturday, boy-o-boy :(

Recall before the day off normally will have lots of homework a ...

Oh! Raymond,

你倆仔爺攪嘜東東呢?
Steven 都冇講錯野,
好似完全係你有廣東話語病喎?!
唔...其實而家好多後生仔有自己圈子嘅術語,
有時對住佢地我都聽唔明, 但又唔好意思問,
唯有聽多幾次理解吓,扮後生都要啦。

我都講件笑話你知啦,非常新鮮的。
話說今晚我媽咪煮大閳蟹,
佢竟然將四隻蟹鬆綁,
然後問我係咪將佢地用水煲熟??!!
當時見佢好狼狽,因為四隻蟹畀人扎咗幾日,
突然可以放生走嚟走去,仲要好鬼生猛,
張牙舞爪對付我媽咪,
見到真係好好笑,我都未見過大閳蟹走得咁快趣。
最後唯有叫媽咪先放兩隻入蒸籠,
再用隻碟按住佢地唔放手,
直至蒸到唔多郁時再放埋兩隻上去,
然後加蓋去蒸。dun, dun, dun, dun, 十分鐘後蒸籠上枱,
你又估吓會點....當然係熟哂,不過好有Halloween feel,
四隻蟹好似猛鬼出籠咁,啲手腳爪哂出籠,死狀恐怖,
我媽咪自己都忍唔住話自己蠢,
不過又難怪的,佢都係第一次自己煮蟹,
下次一定會好些。:D

Sindy mother,

專題研習係十二月頭交資料搜集的,
如果星期六你問清楚再覆我吧.
謝謝!!

測驗月話咁快就到, 我11月會好忙, 今次真係頭痕.

原文章由 easiness 於 07-10-25 13:46 硐表
M+M,

我仔仔都係三年級的!

麟媽媽:

上次相公中咗 "毒蝦降", 見者心酸了,
不過果晚冇人憐惜佢,
終於咪人財兩空囉.
我間中食到有細菌的海鮮亦會全心發滾,
可能尋晚剛剛遇到污穢野,
下次可多飲水或食敏感丸,
個身可用茶葉茶清洗,
當然不適持續要求診啦.
麟仔唔食大閘蟹,
我少爺食喎.
何時來個大閘蟹局呢? :loveliness: Yummy, Yummy

原文章由 麟媽媽 於 07-10-29 09:32 硐表
Raymond,

恭喜!恭喜!
下一個係女?真係恨死一眾華仁媽啊!
我哋呢度好多都係兩個仔,
仲有d 3個仔架!
如果我都有個女就好囉。

Raymond,

我一樣要恭喜你,
雙喜臨門, 全家人都開心開心,
帶動香港一班隔空朋友齊賀你.
早少少問句, 可以有豬腳薑食嗎?
我真係好鍾意食, 你唸唸啦.
到時又寄封利是仔畀公主先. :loveliness:

Sindy-mother,

多謝你報料, 我都未開始攪份資料,
係咪樣樣有少少, 然後又上堂時匯報呢?
要唔要排得整整齊齊好似交得咁款呢?

麟媽媽:
就約定你測驗後去食蟹啦,
到時仲有大閘蟹嗎?
相公都好鍾意亞拉斯加蟹腳,
不如早日 book 月尾去東涌間出名酒店食 buffet 啦,
一個月 booking 應該 OK,
Buffet 大募集, 行動!!

原文章由 raymond1981 於 07-10-30 19:24 硐表

Thanks, jackjackma.  How's your oldest one in F1?  Is it coping okay?  Well, it's not all good news today.  My son needs to have an operation next month.  He constantly has ear infections.  So, we d ...

Hello! Raymond,

行運一條龍, 你有排旺的, 小小 interview 對你冇難度的. 主佑

原文章由 SINDY-MOTHER 於 07-10-31 11:54 硐表
All B 晝媽咪 :

這個星期六會降到20度以下, 請小心為仔仔或自己都要著多件衫, 在測驗期間, 要好好保重, 唔好病。

因小女子已病倒了

請小心保重, 多啪幾粒維他命丸吧.
你住近海, 出入加條頸巾隱陣, 我都要加外套先頂得住.

Chelsea,

找到有關東涌酒店 buffet 資料, 夜晚大人$148 +10%,
可以考慮10月25日或以後日子,
甚至另一選擇也可以的. 大家有冇其他建議???

大嶼山東涌文東路51號諾富特東薈城酒店大堂 36028808
此店既buffet真係唔錯, 價錢夠大眾化食物又夠水準, 所以成日都fully book..如果突
然想去都未必有位...如果食lunch buffet就大約$120; dinner buffet就$148+10%
啦.所以一般來講dinner buffet會比較多人同埋難訂位, 上次我早一星期book先有
位..不過佢地既食物真係唔錯, d生蠔好正好新鮮; 刺身都有幾款供應, 燒牛肉夠
juicy, 上次仲有一個師傅專做印度薄餅幾有特色...此店真係試得一去同埋宜家佢地
個mall仲有好多outlets開左, 可以早少少去shopping下再去食buffet都唔錯既選擇

Hi! Chelsea,

恭喜你!! 這事對於我來說是一件大工程,
從未想過一個小市民的信函就可以直上多個政府部門的,
既然你咁成功, 多給你一件更貼身的事吧.
大家都知高主教小學明年入伙,
到時我們的上下課交契超繁忙時間正是對方的送午飯時間,
可想而言, 將來在中午時段會有多數十部車出現在小小的斜路上,
你又有何高見呢?! IQ題一則.  

原文章由 chelsea 於 07-11-1 11:31 硐表
Good news!

I have further update of the Pedestrian Traffic Light (“PTL”).
10 days have passed and is now confirmed they will install the PTL soon.

After the District Council Member have forwarde ...

早晨 ! 大家好 !!

都有好幾個星期冇見大家了, 要慢慢追番上嚟先得.
終於完成個測驗月, 係好係醜都雨過天清, 又可以鬆一鬆了.
上星期六 A畫遊戲日都睇咗三年級比賽,
班仔情緒好高漲, 未開始都開大喉嚨叫,
有一組接力因其中一個犯規, 終於由第三變冇獎,
見到佢地冇互相指責, 真係好有體育精神, 抵讚!!

原文章由 chelsea 於 07-11-26 10:39 硐表
Temperature will fall to 17 degree celcius tonight and will further down in the coming days, how come the school has not yet announce the formal change of winter uniform?

Chelsea

明天4-6節有彌撒,英默轉去星期四,今云亞仔寫到番來,安樂哂!! 星期三背默,我叫佢自己讀自己默,唔好煩我了。
星期六晨早見我精神?? 當然啦,我回光反照嘛,唔見我時就已經謝了。
仲有先多謝你的邀請,返屋企check實亞仔果日真係要去比賽,又錯過了你的好日子,嗚.....

Nancy,

星期六你幾點到? 唔見你? 我完了一節就走,早知留下打氣吧。少爺好了嗎? 唔緊要,運動日年年有,出年再來一次吧。我少爺果組賽事,全組人沖線前都跌哂個袋,唯獨一個冇跌可以攞第一,少爺 feel 到執得切先有第三,佢好滿足了,因為佢話未試過第三,終於三年集齊金銀銅牌,好開心。

今晚起風了,係樓下又吹到我左搖加擺,明早清涼,記得著夠衫。   

原文章由 SINDY-MOTHER 於 07-11-26 12:18 硐表
ms99,

星期六見到你都好精神,仔仔測驗一定取得好成績。
你知唔呢個星期二要默英文P.28-31,星期三中文就背默第九課"家"。有問題call 我吧!

<<<MERRY CHRISTMAS>>>

大家好 ))))

今日公司有半日假放,
終於可以上來跟大家 Say HI !!

Raymond: Happy Birthday!

祝大家聖誕節開開心心、同家人sweet sweet慶祝。 新一年更加順利如意。

:恭: :喜: :發: :財:

大家好!!

恭祝 各位姊妹 青春常駐、老公視你如珠如寶、亞仔醒醒目目唔駛勞氣。 各位兄弟 左擁右抱、財色兼收。 大家新年高高興興、家和萬事興。

最近收到風呢度好多姊妹掛住我,我咪一樣咁 miss 大家。 因為公司上網好差,老細又成日係度出入,攪到要同大家分居一排,一有機會我就會蛇上嚟 talk 吓嘞。

麟媽媽:新年好消息  easiness 生咗嘞,仲早咗出世,1月10日就趕住做金豬仔,順產,母子平安大吉。但easiness就好攰,因為屋企仲有兩個要湊嘅寶貝仔,個新工人又未好上手,佢都唯有顧住個細先,所以等多一頭半個月先去探佢,而家傾住電話先啦。各位有心就可以聯絡 easiness, 大家高興嘛。

Hi! Raymond,

easiness 現在共有 3 條 King, 等我聯絡吓再提供更新資料啦.

下個星期就會派成績表, 不過早已經派回考試卷, 大家心中有數, 見老師只有驚冇喜了.

真的羨慕你有產假, 好重要的, 一家人要互相支持, 預祝太太生產時一切順利. 可以 update 我係千金定少爺?  

原文章由 chelsea 於 08-2-20 11:09 發表
Morning friends :)  

Congratulations to easiness on her new bundle of joy )

Hello! Hello!

各位老友,  大家好嗎??

考試剛完成, 我同少爺都收埋哂教科書, 晚晚轉刨漫畫書, 好爽呀!!   

Lun Ma,

多謝你d補品, 一於擇個好日一次過幫你執屋,今云少爺有排唔得閒,佢以為考完試就大鬆綁,he..冇咁易。

nancytse,

因為我公司多左同事,原先唯一可以上網部電腦畀佢用左,所以好耐唔見,我都有掛住大家的,唔信問下麟媽?! 暑假少爺又會去婆婆家"外展訓練",可以隨時 call 佢去玩,必到!

chelsea,

夾價我真係外行,要向各位前輩請教,請教。

raymond,

你個細B出世了嗎? 我仲未 update 呀?

今日派卷,Um.... 都有進步的,距離滿意程度仲有好大段距離,所以我冇勞氣,只係要亞仔每份卷反省一下,佢當然....冇悔意啦!!  仲只係報喜不報憂,靚個版就慢慢欣賞,錯到七彩的就快快掀起,傻仔,咁做咪有機會畀我鬧,最後結果係...宣佈結束"休讀期",明天照常辦公。
‹ 上一主題|下一主題