用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

真諷刺!要答對,難道要做評卷者心裏的一條蟲?

更諷刺的是,年年有記者去問作者呢啲問題。其實,記者出醜過一次就算啦,一而再出醜,真係唔知醜字點寫。

如此邏輯成立,以後係咩要出己故作家嘅文章。除了己故作家嘅文章,考評局仲要重金禮聘問婆,叫問米婆問一問己故作者答案啱唔啱。

如此邏輯成立,中文教師要收檔,以後再也不能教學生欣賞文章,甚麽中心思想,段落大意都不能教,着學生去問作者、去請問米婆,然後背標準答案。

如此邏輯成立,以後教師不能批解讀書報告,應將讀書報告寄给作者批改。至於以故作家作品,建議政府成立問米局,將讀書報告寄到問米局批改。

王家爸爸    發表於 18-5-8 12:24
黃巴士    發表於 18-4-26 17:35
2jkidsfather    發表於 18-4-26 11:05

最大問題反而係出事之後,考試局唔識解畫。

其實,出咩事? 一份卷,有淺有深,如果個個識做嘅,每人都是5**了。

要睇份卷有冇出事其實唔難,有一定水平的教師也可判斷。記者如果覺得有問題嘅,将疑問寫出,讀者識得分析嘅。好過去問作者。

2jkidsfather    發表於 18-5-8 17:18

記承天寺夜遊

元豐六年十月十二日夜, 解衣欲睡, 月色入戶, 欣然起行。 念無與為樂者。遂至承天寺, 尋張懷民。懷民亦未寢, 相與步於中庭。
庭下如積水空明, 水中藻,荇交橫,蓋竹柏影也。
何夜無月, 何處無竹柏?旦少閒人如吾兩人者耳。

好多人讀過"記承天寺夜遊",蘇東坡為何自稱"閒人"哎,唔通要去問米?乘時光機回到宋代,問蘇東坡係唔係暗示懷才不遇,蘇東坡要點回答呢?

記者都白痴嘅。
‹ 上一主題|下一主題