用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

老闆同sales manager 照肺再meet 唔到quota就炒尤,正常情形個manager 都會比壓力班靚ot 各様,唔通會有好似cctvb 個d大好先生咩

不如講番實際情況:教育局有冇照校長肺先?

退一步,就算教育局有向校長照肺:例如,你間學校好差噃。

做為Sales會點做,奪命追魂call,不斷打擾啲客,搞到啲客反晒感,還是做其他?

老闆同sales manager定個quota合理吗?

MASAYA  咁要睇埋每年quota加大幾多  發表於 15-12-14 19:09

咁要睇埋每年quota加大幾多

對極了。

只有将事件責任分析得清清楚楚,讓市民知道何為娲首,唔好嘅行為才會收斂。

事實係現時怨聲載道,我早一兩年前已有留意有關TSA的資詢,當時已有不滿的聲音,只是吳得掂視而不見,聽而不聞。tsa 原意是好,在下愚見n u probbably will disagree 已經變質。我從來不明白,為什麼不用pre s1 的result 作為學校評估工具,小一統一派位申請人數也是好參考數據,至於小三tsa, 有冇存在價值就見仁見智

對,小三TSA有冇價值真係見仁見智。不過,有另一種聲音,提議每年應一次。

除了學校測驗外,我還帮孩子考了幾個試,不是為了考中學(那些資料無用),而是想看看孩子的能力(最主要是滿足我的好奇心),要俾錢的。

我敢寫包單,冇咗TSA,學校家長照樣會狂操。

私立直資有操練,鍾意操練係佢地嘅事,但點解搞到全世界都要跟這個遊戲規則?

第一,TSA是全港系統測驗,當然要跟。
第二,不是全世界都有操。
第三,TSA是個試,操唔操是學校話事。正如普逼的默軎測驗一樣,温到咩地步,父母話事。

不需要你明白

真實情况是:寫咗你都唔明!

另外,小三在學術數據方面是未穩定的,因為呢段時間學童潛力未能真正反映。小四起進入高階思維,好多初小學童本來成績落後,但在高小階段可以反超前。

最稳定的數据,是死咗之後嘅數据據。

如這邏輯說得通,很多學生初中才超前,很多學生高中才超前,很多學生大學才超前。

唔止咁!有些人在社會工作了一段時間,又跑回學校進修。
所以,無須將小三學術成績無限放大。

對,咁做咩要操呢?

教聯會副主席蔡若蓮在本台節目認為,
全港性系統評估TSA的題目發生異化,
是因為教育局「僭建」TSA目的,
由原來只用作參考,變為評估學校表現,
令教師無形中感到壓力。

我估,全世界TSA都有評估學校表現的,而香港TSA,講到明是評估學校表現。甚麽異化,理論上說不通。分別只是,香港教育局特别弱勢、特别無鬼用而已: 學校表現差,你可做甚麼?分分鐘要给更多支援。

TSA表現差,教師無形中感到壓力,十分正常。問題是怎樣做,才能對學生最好。

KCLI66  說得對  發表於 15-12-17 13:07

恕我未能同意,任何政府部門(包括教育局) ,如果要改變任何政策,
都應該有充分咨詢,與各方達至共悉,否則會令社會動盪不安。

是不是取消TSA除外?

請勿離題,以免被版主警告,Please refer to #1227 (版主之留言)

離小小題講,我最憎現在過分強調"作文離題"呢樣嘢。最重要是,何謂離題,理據何在?

至於A/B卷, 我看不用了吧, 到時家長對考A卷的校更瘋狂, 對考B卷的學校及其學生不屑一顧, 只會加強標籤, 令孩子心靈受創.

咪係。

所以政策嘅嘢,真係平心静氣咁討論,唔係人多羸、唔係大聲就羸、唔係呼天搶地就羸,唔係扣帽子就羸。

反省咪鬼,有樣嘢叫垃圾入垃圾出。當一個人對現状不了解,對問題不了解,他所謂的發言,充其量只能稱為發聲。垃圾局癫狗有一名言:為民發聲。對,佢只是發聲,不是發言。看今天左丁山言論,今時今日,仍有人以為TSA和殺校有關,就是净識聲明証。

我三個孩子讀小學時,都抽到本區最好之學校,但當有私校收時,我會選私校。孩子私校雖破破爛爛,又教得深,但有一樣好,功課、默書、測驗冇津校咁變態(加一本TSA練習,家長己很不滿意,覺得搞cheap間學校),成績俏弱的可能有困難,能力好的一批大把自由時間,自由度較大。津校就不同了,收生參差,學校為了學生總體達到某水準,自然要操,操練、補課對基層有利,但對能力強的學生或家境稍好想自己多點自由之家庭而言,却要陪太子讀書,自然十分不滿。

其實,TSA只是一個測試,如我經營一家學校,我一定參加:唔使錢而能得到學生一大堆有用之數据,點解唔做。

教局在TSA一役做得最錯的是唔用水照一照鏡,以為自己好英明神武,竟去叫停操練。佢又唔諗吓,如果佢有牙力嘅,咁多年來,就唔使次次俾人係咁打啦。

係囉,讀免費既津校就唔好要求咁多,未讀都預左變態,係咪?

你講嘅。
‹ 上一主題|下一主題