用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

以前入u唔使考中文, DG 同 DB 一向重英輕中, 而家成績真係今時唔同往日

以前入U都要會考中文合格,高考使唔使合格呢,就唔記得。只是當時冇咩人理佢中文考得好唔好而已。反正只是一部份人升中六,升唔到中六嘅,邊個理呢?

如果佢地DSE成績無IB咁好, 只可以話係求仁得仁

我就咁諗,DSE和IB冇得一元對一元咁比較。DSE試所面對的,是香港學生和香港標準。IB所面對的是"世界賽"。我讀書時期,考唔到香港試而需着草到外地嘅,一個C等於外地試A。

第二,考DSE嘅學生,假假地都叫敢企定定迎接挑戰,考唔到需着草先算。唔似得一早怯生生的靠父母為佢安排一條損人利已嘅路,大個咗,阿媽唔係身邊怎辦。

第三,關於圖書館。我知道有中文書、英文書、有物理、有化學、有.....。有一科叫IB的麼?為甚麼圖書館只入IB的書。有咩咁巴閉DSE學生睇IB嘅書得益唔多?事實上,阿大温書考試時,就真係借過本IB課程化學書參考。請問,有冇圖書館唔俾IB生用的呢?

第四,補充一下,關於第二點,我知道IB是一課程,我十分尊重因為喜歡IB而讀IB的人,但對於因為着數而IB的人,萬分厭惡。

第五,希望政府定好"匯價"。

講到IB 好似唔駛讀書都會有好好的成績咁。

完全冇講到。唔係唔使讀書,而係對手唔同。

所以,咩要定好"滙價"囉!

B 係乜水平,唔需要人地講,睇下各大學收生情形就知。
如果 IB  真係咁差,就唔會年年都有咁多 IB 生入名大學啦。
唔需要介意網友說的話。

同意,大家都有權講吓嘢。

不過,唔讀IB,年年都有咁多學生入名大學。

但2011年拔萃年報寫中四有228人,是否自2011年至今有55人離校及43人讀IB,所以今年只得130人應考DSE?

在辦IB時,前校長好象說過,因為有家長喜歡IB,所以辦IB。現在看來,好象有更多家長喜歡讀讀下離校噃,校方係唔係需要設立一家分校去照顧這班家長學生呢?

咦,張校長係唔係話啲DSE學生,用緊考會考嘅心態,諗住用2-3月時間,衝入AL再衝過。我就咁諗,除非學生傻嘅,否則,冇理由唔知會考也是個大關,唔努力考得唔好,會俾人掃走。點似依家咁幸福,唔考DSE叫做不滿香港嘅教育制度,著草都着得有型過人。

經過呢两年,我終於明白,不滿香港嘅教育制度者,唔敢考DSE也。佢地都唔知幾鍾意入本港大學接受香港嘅教育制度教育。參加國際賽,用國際賽果入本港大學,就象一元日元當一元港幣使,幾和味呢!

hhma    發表於 13-7-25 14:11

是否有需要推動在港考IB學生,不能用IB成績申請本地大學?

不是,但要定好"匯率"。

睇住好多苦讀NSS學生,入唔到本地大學又無得著草,好慘。
問題是,到底佢地成績不如人呢OR其它原因造成?

回答你問題前先聲明一下,我除了好幾年前了解一下IB的歷史和背景外,對IB一無所知,既對IB一無所知,自不能也無意評IB好唔好。所以,請IB家長冷靜看,不然,發錯脾氣表錯情就唔係咁好!

香港學生水準如何,從經驗上來講,以前考不上本地大學而需考GCE的,公價是一個C等於A。港學生在學生能力國際評估計劃(PISA)排名確比不少西方國家優異也正好証明港生唔係流嘢。

以前"國際"學校考英國試,因本地學生也可考,因而知道"國際"學校的斤两。以前,只有"國際"學校考IB,香港學校沒辦IB課程,冇得比較,佢點吹水大學點收我地出唔到聲。但現在好了,新晋直資和DBS都考了IB,得到驚人嘅成績。咁,我地自然可合理地推測到IB試嘅匯率有幾多。

事實上,英國已定了IB和GCE的對換率,冇理由香港唔定。

香港學位希少,當你見到18-9分的學生入唔到U,反而IB34-5分(低過本港IB mean)却可入港大,你有何感想呢?

請勿忽視男拔同學的努力!IB的中文成績今年實在超班,Chinese A有超過90%同學有6(=5*)或以上,因為他們都非常努力不懈!

Chinese A 6 =5*

哈!好買賣!

dgs 係女校,女仔通常真係定好多。而且 dgs 都有 "運動班" ,我朋友個女將會上中一,佢地要做 class placement exam,如果成績唔好,被篇入運動班就大鑊,好采我朋友個女中上,佢都驚個女失手就慘,個班水平真差好多

睇睇揾唔揾到舊嘅DG年報,列晒所有學生成績,你會發現個個都好好。

以往同鄧亚萍比賽乒乓球嘅,會考10A。

呢度有 d 人好酸,覺得 ib 唔值,咁我又覺得,呢估大學真係低 b,有叻的學生唔收,係要收 ib 個 "差學生"
定匯率亦係多餘
其實個個心中有數,好似 iselts 咁定了匯率,咪又話唔 fair,結果都係輸打贏嬴要

點解大學要咁傻,我估有三、四個理由:

1. 可能DSE 18-19和IB 35,36都讀得大學,收邊個冇影響。
2. DSE分數較透明,較難上下其手。
3. 我估收其他試嘅考生,可當國際生,對大學排名有幫助。
4. 最重要是,大學比拚每年公佈收生成績,少收一個成績較次的DSE學生,即對盤數多一點點貢獻。

仲有,酸又好,不酸又好,最重要的是,點解政府唔做得公公開開,干干淨凈呢?

道理如發展西北,市民對阿貓坡酸又好,不酸又好唔重要,最大問題係政府點解唔係程序上做得公公開開,干干淨凈呢?

匯價是很重要的,明白麼?
‹ 上一主題|下一主題