用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓
樓主: carahau
go

有冇打緊生長激素saizen, 入嚟傾吓 [複製鏈接]

囡囡12歲146cm, 照了骨齡, 是同齡, 預測只有153cm 醫生話只有一年高, 打激素都未必有用, 但可一試, 希望有打緊的或有朋友打緊的在此分享一吓, 謝謝。
   1    0    0    0

Jackielee,

囡囡來m未? 她也是照了骨齡和驗了血嗎?那她有多高?

原帖由 Jackielee 於 09-11-21 11:01 發表
我女都係12歲, 剛剛做body check, 醫生都話仲有1年多時間高。
我諗超過14歲, 就算有得高都係好少。
最衰呀女差不多係0運動,踢極都唔郁。

我是兒科e生照的, 囡囡未來m, 但因e生說女仔骨齡到十三倒就會停止長高, 故只剩下年多時間

原帖由 catcatmom 於 09-11-20 19:54 發表
照了骨齡係普通e生便可照嗎? e+只係12歲為何無得高, 佢歲來m 呀? 佢是否訓得少?早d訓, 同時訓時候拉直隻腳.食多d黃豆, 因可能d小朋友吸收唔到牛奶既鈣.   
放係自由廣場會多媽咪回應bor!

...

Mandy,

是x-ray + 驗血, 每支针$1600可打4天, 預計需要打一年, 約$130,000‧我是看鄭碧x的

原帖由 Mandy2002 於 09-11-20 20:49 發表
是否照x-ray? 是否要驗血?
我照過一部叫超聲波機,不知是否準確?
另打針要多少錢? 你在那兒看醫生?

sukkiu,

囡囡因工課多, 每天只有7-8個中訓, 我起初都以為她只是未及發育, 直至看見上圍開始發育, 但高度仍停滯不前, 才走去看e生, 點知...

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 10:50 發表
只係12歲,重有得高,佢而家中一啫,叫佢做多d跳既運動,瞓多d,而且醫生都講幫助不大.同時我聽人講女仔長高期去到15歲,重有3年高.
我見d女仔係中一會高得好快,當然要睇有無經期,同遺傳.
我個囡打羽毛球,一星期打足4日,同 ...

Hi sukkiu,

咁請問你囡囡係咪上圍一發育就即刻標高? 期間長高了多少cm?

原帖由 sukkiu 於 09-11-21 21:22 發表
我囡都係今年上圍開始發育,由暑假開始標高,可能各方面配合.運動,睡眠和食物,因為小學時成日無食早餐返學,又話學校d飯唔好食,有時食兩啖就唔食.如果女仔只可以高到13歲,佢都只可以同我一樣高.

真係要問下有打的小朋 ...

囡囡現在是班中第5矮, 真希望她仲有得標, 也希望e生唔準.

原帖由 catcatmom 於 09-11-23 01:47 發表
我自己本人, 真係來左m , 上到中學就無得高, 但我d同學就差唔多樣12歲來m, 但佢地上到中學好多都仲標得很高.

但我亞媽細個無比過牛奶我飲(食飯仔加魚),
所以我飲奶會覺好so, 三花都飲唔到.

我亞哥飲惠士,大左有17 ...

fionlai60,

你囡囡進度很不错, 3年有34cm高, 平均一年高十多cm, 照計系咪會有160cm?加上其骨齡細2年, 你不用擔心了。

請問在這三年期囡囡有冇出現任何不適或side effect? 有冇水腫?
原帖由 fionlai60 於 09-11-23 09:31 發表

carahau:
我個女下個月13歲,佢而家先得141cm高. 3年前佢先得107cm高.你女女巳經比我女女高. 我女女而家打緊生長激素,巳打左3年.預計仲有2年要打.佢之前都係照了骨齡, 骨齡係細左2年.
其實仲要做好多test醫生先決定 ...

我e生都是這樣說, 你女女細咁多便有排高了, 對嗎? 她有多大, 現在有幾高?

原帖由 ChunChunMummy 於 09-11-23 13:50 發表

死啦點解我醫生同你個唔同做法 ???
我女都照過骨齢和驗甲狀腺, 細左四年, 但根據我女醫生話:骨齢=年齢但矮小,就可能打生長激素有幫助, 如骨齢小過年齢就只係未發育不用担心. ...

阿女就系每年剛剛夠4cm, 驗血check過所有嘢都正常, e生其實都話打都可能只幫倒1-2cm, 但我和husband都決定博一博, 第一, 因亞女只有一年多時間, 第二, 擔心連155都去唔倒 , 因過去5個月, 上圍不斷發展, 就是高度只高了1.5cm, 情況真令人擔心.

原帖由 fionlai60 於 09-11-25 10:10 發表
[quote]原帖由 fionlai60 於 09-11-25 09:59 發表
以我知道的講一講比大家知,生長激素缺乏的人特徵
1)  身體每年一定吾會高過4cm(最大特徵)
2)   無論你做任何 ...

我是在確x兒童成長中心Check的

原帖由 littleyan 於 09-11-23 11:03 發表
我都好想知道去邊度有得check,請告知一下.

Fionlai,

我很憂心囡囡會有side-effect....

thank you,dder

原帖由 dder 於 09-11-29 22:22 發表
打唔打好矛盾既...不過當打咗之後,就唔好想甘多了. 博一博.....
‹ 上一主題|下一主題