用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇? ...
樓主: seamama
go

如果自行入到喇沙, 再考英華又得o左, 你會點選擇?   [複製鏈接]

youma 發表於 13-2-11 21:29
1. 我比較過兩間小學同年級的notes, 讀本和試卷,ls較深一些. 尤其是英數普.但程度未及一些著名的直私校(s ...

我有朋友讀喇小, 佢地數學卷真係叫淺,  但英華卷還比LS更淺?但我未見過英華(小)既試卷.
不過有朋友讀英華(中), 佢地程度係好強差人意, 特別係中&英程度都好唔掂. 中一中文作文字數, 不如6年班.

youma 發表於 13-2-12 11:32
1. 去到高年級, 因需要配合tsa及升中編班試, 及又不想拖低下游學生成績, 所以出卷一般深極有限. 但ls有增 ...

讀LS朋友比了很多數學試卷給我, 從小2開始, 當廢紙比, 所以才敢說佢地淺, 英華數學卷無睇過, 所以不敢評價, 不過朋友說LS卷出得淺, 並沒有特別原因, 這裡唔方面講啦, 因一個LS家長講法, 會有人唔同意, 不過我另有些不熟LS家長, 係喇小成績係好好, 但上到喇中, 成績好唔掂, 所以喇中程度應該係深好多.

overview 發表於 13-2-13 20:18
有掂有唔掂啦 !  呢2年全級頭幾名咪又係喇小上黎的學生.

我兩個朋友男孩子, 一位全班考過第二, 不超過10名, 另一位男孩子媽媽是中學老師, 兩位小朋友都好順利考上LS中學, 但現在成績到中學的名次是19X, 另一位都是18X, 可能上到中學好多變數在內, case by case, 我都十分意外.   

回復 bb2 的帖子

//數學試卷// 考試卷又好;測驗試卷又好, 字眼上既野, 唔拗啦, 不過有家長提出英華(小)數比LS(小)要淺, 但LS都好淺吓BOR.D數出得好淺係朋友講既,  而測驗卷就淺, 考試卷就深? 可能佢小朋友係LS小學階段成績很好.深與淺真係無標準的, 我&朋友覺得淺, 有人會覺得深.
‹ 上一主題|下一主題