用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑bb自閉
go

懷疑bb自閉 [複製鏈接]

叫有無應你? 有無eye contact?
有無自我刺激或重複行為?如自轉,fing手或頭
玩玩具時有無另類方式,如排成一行,玩wheels

我仔16個月已去CAC評估,為strongly suspect austism,已排E+S位,等緊過2歲再做評估,先叫正式診斷。其實你小朋友的情況,同我仔有D似,早發覺就早幫佢改善。

可以要求健康院寫信轉介,聽聞普通醫生都可以寫信轉介,排CAC要半年至9個月,排住先,心急的可以去搵私人機構做評估,但好貴,5000至8000元。

你可問埋links或step等私人機構,評估費用會比協康貴,最緊要問清楚可否排政府位

協康幼兒導師可俾歲半BB報,首堂評估完可再決定是否上堂,我仔曾參加

我覺得要做兩手準備,一來先排定評估,排要時間,可以再決定要唔定評估,二來要自己了解下咩叫自閉,睇下小朋友似唔似,因為小朋友有D特徵係同自閉似,如果小朋友有某方面的問題行為,幫佢戒和改善,例如我仔細個鍾意開關門、玩櫃桶,呢D係重覆行為,你一方面要唔好俾佢玩,一方面俾佢知道呢個世界仲有好多野玩,引導佢去玩。如果唔鐘意玩具,係咪唔岩佢玩,唔鐘意玩,同唔識玩。有需要可以做訓練,聽下意見,回家自己教。

尖叫是因為佢唔識表違,發脾氣,抑或是尋求聲音刺激? 睇你寫應該係前者,細路尖叫好平常。

教佢表達自己,和你簡單溝通,如學識咩叫"俾","指"想要的物件,攤大手板"要"物件,同埋唔好就咁拿走佢D野,數5秒話拿走,加埋講例如Bye Bye車車,你話唔得時,亦可以加埋搖頭、搖手動作,等佢明白你意思。

另外可以用吹Bubbles教佢指,叫佢用指篤穿波波,我仔用了2個月才完成學識,而家識指想要的物件,亦會指東西叫我睇下。

唔理人,就要同佢玩多D親子遊戲,玩D佢鍾意的野。

叫人唔理,試下有目的地叫佢,唔好在背後叫試佢,或者係又叫,唔係又叫,佢會覺得無需要應,又例如每次叫親有應就有獎賞如食物,等佢知道要應人,有著數。

回覆 Alam123 的帖子

咩款都得,但要有一個圏兜住一個泡,俾你慢慢教,俾佢慢慢篤,亂咁飄一定篤唔切

我仔經過8個月,在無戒口情況下,眼神係好左,當然有時會遊魂,但你要迫佢望人,威迫利誘要佢做,佢肯望,你一定要鼓勵,有反應俾佢,進步唔係幾日會出現,係要以月計,你要有耐性,俾時間俾小朋友

我仔兩歲,語言方面,歲半太細,太早做SP,會太早燒錢,因為學語言是先認知,即了解字的意思,之後先學講,父母可以做的是教小朋友學多D字先,不斷重覆教,認識物件名稱和動詞,確定佢明白,如你話要波,識拿波俾你,之後迫佢開口講,教佢模仿發音,迫多左,佢明白要出聲,就會自發講。我仔而家在呢個階段,一面學緊多D字,一面試學組織短句,已上緊ST,希望幫到你。

慢慢黎啦,要俾時間阿仔,我都仲解決緊應名、眼神問題,大家努力。
‹ 上一主題|下一主題