用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
樓主: leocclee
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

原帖由 Annie926 於 10-9-29 09:38 發表
csycsy,
問咗呀囝, 佢好肯定咁話只係考查'大超人'個故事, 都唔知信唔信佢好.  仲有冇人知呀?

今日就係課外考查了,中文+英文,吾知點呢﹗哈哈,我今次無特別幫佢溫習,等佢吾好以為自己識晒,挫下佢都好﹗

不過重有兩個禮拜就測驗,都有少少緊張。

btw,大家有無做家長義工呀﹖

little_hiway: 最後我們一家四口都不去了,希望下次再有機會啦﹗

重有聽仔仔講老師話食飯完成了一半就可以了,吓,不是要求他們要食完全部嗎﹖我個仔就成日話他好快,不過就食了一半就不食了。慘﹗他已經是全班最矮的了﹗

原帖由 little_hiway 於 10-10-11 12:48 發表
Hi Annie,

30/10親子旅行我一家四口都去~ 雖然個d地方去

過晒, 但我見 $188包食包搭車都好抵~

leocclee,

咁你最後有無報名呀? 我細女又係岩岩4 AGES, 都

要比 $188好似唔係咁值, 不過難得一家人去玩, 而

且仲 ...

HI

你地有無心明天親子活動日會出席的呀﹖

各位BK家長:

有無人知幾時可以著冬季校服呢﹖因為手冊及日曆都無寫,而這個星期後莆會轉冷的。

有沒有其他家長知道呢﹖

回覆 161# 恩林 的文章

昨天派了範圍。不過,廣普對譯是指書內的還是其他呢﹖因為無見過要做任何功課喎﹖

回覆 164# Annie926 的文章

係呀﹗原來我放埋了一邊,早兩日才找到啊﹗謝謝你們提醒。

Anyway,除了要面對考試外,我發現小朋友漸漸失去了起初入小學的興奮與新鮮,面對日復日的課堂,希望他不會覺得沉悶及壓力啦﹗至今為止,如果我主動問他,他都會將學校的情況告訴我的。不過早一個月他曾不喜歡上學,說日日都係老師係到講,好悶。幸好而家又ok番,都算精神及開心。希望大家的小朋友都一樣開開心心,學到野又聽話啦﹗
‹ 上一主題|下一主題