用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試天大的笑話(蘇菲)
樓主: elbar
go

小一面試天大的笑話(蘇菲) [複製鏈接]

回覆:小一面試天大的笑話(蘇菲)

其實係家長們一廂情願地認為証書有助考小一啫。學校收咁多份application, 份份同你睇証書?傻啦,仲要好多係商業証書,即家長肯俾錢就有,睇嚟做乜?至於學術interview,官津係叩門部分先可以啫。至於私校,如果唔同學術,可以點簡?自到先得好冇?再唔係睇background? 咁又俾人嘈啦!反而直資就真係唔應該有interview, 收咗政府錢,再收家長錢,再有自主權,玩晒啦!

利申:小女今年9月小一,冇考任何學校,冇任何cert, 因為連報都費事報,唔好side我時間。

引用:+本帖最後由+creamsicle+於+14-4-20+09:06+

原帖由 creamsicle 於 14-04-20 發表

局長有無講應用咩作甄選的準則?聽聞遠處有一星球,po ...
不嬲都係計分同抽架喎…

回覆:小一面試天大的笑話(蘇菲)

其實有好多津校係殺校邊緣,一轉直資就水鬼升城隍。好似要考要比較先入到嘅就高人一等咁。呢啲全部係家長心態所做成。學校為自保,迎合家長要求啫,難道又有錯?唔好一面倒怪晒政府,要自己檢討吓先。

引用:Quote:chingcging+發表於+14-4-20+10:33+不

原帖由 creamsicle 於 14-04-20 發表
唔好意思,我係想問直資,私小,叩門位有無咩既定的甄選的準則?
以我所知,有8成係抽,靠關係同睇家底都有。講真,除非個小朋友識飛,個個都咁上下。收晒applications, 1st in 睇吓個小朋友有冇大問題,冇嘅就睇吓呀爸呀媽係乜料,ok嘅入second, 跟住就問吓啲大路嘢,睇吓個小朋友對答有冇問題……跟住……太多相近嘅…咪抽囉

引用:新香港人祗要是真正住在租住單位,真的可以

原帖由 5tgb 於 14-04-21 發表
新香港人祗要是真正住在租住單位,真的可以選校網架!教育局可做的祗是多抽查,查到是真地址,都要比他抽。 ...
新港人起碼15分啦。應該要扣佢哋5分!

‹ 上一主題|下一主題