用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學
go

油麻地天主教小學 [複製鏈接]

有何分別?

咪校名、地址、校長和教職員唔同囉!

http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2015dpnet-31.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

se6b03 發表於 14-12-16 14:30

點解升中派得咁散既 ? 一班同學分佈係咁多間唔同中學。

派得散(出名果d)往往暗示到兩樣野:

一)家長來自全港各區,用番自己地址升中。

(咁點解家長要同學長途跋涉來上課呢?!畫公仔唔駛畫埋條腸啊!)

二)同學表現好,往往在自行時己攪掂。

呢兩個結果係相輔相,亦係用黎分辨全港/地區名校的其中一個指標。

se6b03 發表於 14-12-17 09:21

呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉, ...

應該咁講,入得兩間油天唔少都係舊生的子女,在他們年少時都係街坊!到長大後結婚
搬出去住,咪做成油天小朋友來自全港各區囉!另外以兩間油天的名氣,亦有唔少家長
慕名而來,進駐31,但求大抽獎一擊即中。

至於去到升中時,叻果班同學在自行時好似手執「A」「K」「Q」咁,你話係佢地選
學校,還是學校選佢地呢?咁自然就睇同學們自己的意願,去邊都得啦!

‹ 上一主題|下一主題