用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中婦,聖馬可,港島民生
樓主: Bobo_wong
go

中婦,聖馬可,港島民生   [複製鏈接]

k1123a 發表於 18-12-5 21:55
請問那天港島民生簡介會是否只得副校1個講解?因只係走時先見到有其他老師在場。
...
係全程只有副校一個講

angelhipo 發表於 18-12-6 13:34
在下愚見婦女會只收成績超好既學生
聖馬可收緊次於婦女會
民生收再次一級學生
今年有朋友去左婦女會,佢地想收D有運動的人聖馬可係全In,所以如果成績唔係好勁但面試好都有機會收,但民生不是全in,所以成續唔夠未必有得見,同埋講到明操行無B都唔會㨂,其他兩間無留意
呢三間學校都係我屋企附近,婦女會D學生好乖,民生可能唔比帶電話,所以唔會見到D學生邊行邊玩電話,聖馬可覺得一般

Bobo_wong 發表於 18-12-8 12:26
頭先聽完衛理簡介會, 校長嘅理念 又好啱聽, 又覺得都唔錯喎 ,同學仔都好有禮貌,表達能力又好, 係個公 ...
我都有去1/12的簡介會,都覺得校長/學校理念吸引,我有和老師,同學傾偈,都覺得佢地好有禮貌和樂於解答問題,另外雖然只参觀左一樓和地下的設施,但比圖書館和演講廳吸引

yanyan0218 發表於 18-12-9 16:28
你覺得民生是否很谷呢
我大仔都係讀民生,中二,我覺得唔係好谷,佢地的測驗係一個星期一至兩科,我知道有少學校係一星期測晒,每日一至兩科,功課都不算太多,上到中學主要都係要自己自律,我都係唔理,只係在求助時才幫下手

patpat234 發表於 18-12-9 16:51
其實上到中學,讀書嘅野我完全無插手
我眼見阿仔大部份時間返到屋企都係玩電話。升到班就算。
...
我仔都係機不離手,考試時温書都係手機在旁,讀下又玩下,如果成績仲可以就尤得佢,可能都係減壓方式之一

dream_ellen 發表於 18-12-10 13:10
請問衞理是否全in同埋有無講以什麼形式in,謝謝(emoji)(emoji)
不是全in,70%in,個人形式,中英文,英文讀篇文章,中文倾偈,家長有份参與(但無講㸃參與,可能中文傾偈時家長一齊見),無小组討論

dingdingdong 發表於 18-12-17 09:52
有小朋友在這幾間讀的家長,請能否解答以下問題:
1. 可出外午飯嗎?中幾才可?
2. 多不多閱讀報告要做? ...
我仔讀民生,中三可外出食飯閱讀報告好似一年做一至兩份,但每科有不同大大小小專題,有時简單,有時要深入D
功課Ok,不算多

HL711 發表於 18-12-17 12:23
回覆 BHT 的帖子

請問今年呢三間自行Interview 日期是幾時?thx
民生校網寫23/3,上次聽講座時話未決定係上午定下午

回覆 TLHE 的帖子

大抽獎只分三個组别,只要係屬於B1組別就有機會入B1學校,不用再理B1A,B定c

回覆 JJCYN 的帖子

課外活動都多
‹ 上一主題|下一主題