用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
樓主: easiness
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

吾係化??玫瑰崗學校 → 何東中學??呢區吾係男校就係女校,我阿女想選何東,但其實佢可以好D既,要選埋東區先得啦...本來想一樣選顯理..而家真頭痕..吾知中華基金會吾會好D?因為有80個位,咁大機會一 TAKE過嗎?唉,真係好難選,請問中基坐完港鐵要點去?遠嗎??
原帖由 cherrymummu 於 10-12-17 10:24 發表
顯理中學屬東區, 校風麻麻, 不及鄧鏡波。
如果灣仔區選校風好的band 2學校, 真係好難揀, 所以最好係自行階段搞掂才是上策。勉強要揀, 我個人意見, 依次為: 香港鄧鏡波書院 → 玫瑰崗學校 → 何東中學(band 2 -3)
...

係LOR~"我自己覺得何東 -----> 玫瑰崗"
點解選中基多過其他,因為佢要俾錢,有D人會先選D官津先再選直資.二來民生剛升哩,真係人山人海.雖然中基係BAND1,但我覺得佢會選一D 吾係BAND1但都會讀到書既學生,直資自主性大.同埋自行吾得會俾番個扣門位你.同時有D BAND1 有官津收時就會放棄直資,好多時只是後備,所以我覺得佢參加派位就係吾想D人當佢二奶....
原帖由 CrabPincers 於 10-12-17 13:41 發表

我自己覺得何東 -----> 玫瑰崗
中華基金係band 1 英中直資
好似mtr 之後要轉小巴, 吾知有無記錯, 果時都係呀女target 之一
如果你想近地鐵又係東區既話, 民生有無諗過? 今年升左呢..... ...

我知多人報..不過無左D BAND1頭爭,只有BAND1中至尾爭呀.BAND2都應該有位攝掛??同埋我真係幾鐘意呢間學校架,都幾好呀,直資英中又吾似個D名校咁風頭勁..收費又吾高,都係想有個好環境同一間好學校俾阿女讀姐...
原帖由 CrabPincers 於 10-12-17 14:57 發表

吾係wor, 以我所知, 中基都好多人報架
同埋, 你揀左中基, 就無得抽獎架啦wor

如果顯理都吾好,咁北角培橋好吾好?我見佢都係直資,好平同埋係英中.吾知住宿舍可吾可以申請津貼呢?係未好近地鐵站?還是中基好D??雖然中基機會細,自行都想試下,如果一入就何東好似吾得進取...

係咩?我同老師借左本東區學校概覽,入面好多科目都係英文教WOR~等我CHECK下先吾該.
咁請問培橋好定何東好?因為灣仔區無得選啦,得何東ONLY.大抽獎時東區變他區得番好少位俾我地抽架.仲有,真係覺得小西灣好遠,因為我係住新界架,仲有個細係灣仔區讀,吾洗四圍走呀...
原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 10:00 發表

我印象中, 培僑係中中黎架wor
當年吾幫呀女揀, 就因為係中中, 你check 下係吾係?
中基就一定係英中
所以我先話港島區直資英中得好小選擇(除左超級名校) ...

第一輪吾係睇高D好咩?話晒學校程度都吾差架.選1間灣仔區好啦.阿女班主任都派左何東報名表俾佢..吾洗DOWNLOAD.我而家都15,16緊.打算呢個假期同佢影印好D CERT咁.張表係未要填完俾返學校打印架?
原帖由 Milkky 於 10-12-21 13:03 發表
鄧鏡波已見有升中申請表下載

我估男仔會緊張D,因為好多ST JO會選佢..SO 其他小學既男生機會會少D..去左玫瑰岡真係好恐怖~吾知女仔會否選何東去左呢度呢...係就想C啦...

我只知大抽獎一定要靚NUMBER,但WHO KNOW個NUMBER姐..有時嬲起上來自行第一走去選英華,佢話明人人有得見,話晒有校友身份,叫阿女一味同佢講阿媽好LIKE我做佢師妹...(選校選到痴左),有D想報培橋,因為校舍好大..

吓~~佢又有泳池同室內運動場WOR~又有宿舍..咁真係要再選過先..我想左咁多日,都有少少參透下,讀吾到真係吾好太勉強,讀得開心,咁環境同校風都係緊要既條件.本身又吾係太LUCKY,靠個隨機號碼分分鐘真係無運行...呢世人都吾識賭錢,但覺自行個張野好似入左馬場要買馬仔咁..新一年第一件事,希望投到一張好票啦...

維官呢類學校可以乙部先填啦,灣仔區自行吾好選得咁保守啦,東區都有D好D.我都一定吾會選佢LOR~~入左無得抽鄧鏡波架啦...培橋就算係細,我想都有機博下入英文班..

嘩,咁好明顯係個NUMBER靚先會有呢個結果啦.我睇新聞話區議會動議QC吾減班,吾知結果會點?因為影響都幾大下..原來BAND1選校都有危機...唉...即係一定要有條保險線先得啦..

原帖由 CrabPincers 於 11-1-5 16:06 發表

呀女果屆都有個成績係呀女前面, 但派左去第三志願, 雖然都係band 1 中至尾的學校, 但個女生就好不忿.........
我上年都係無覺好訓

點解而家D學生吾鐘意讀男校OR女校?我阿女又話吾想讀女校.我一於小理,自行放一d BAND1尾,統一放何東係頭..最多去培橋叩門...
‹ 上一主題|下一主題