用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
發新帖回覆
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係more subjects and more hours, 加上可以選修職業相關科目,其實應該會less academic,但就彈性大咗,"底子"好咗

但係咪打造到“best education system in the western world”,好睇係咪仲係放考試成績為主點,以背誦知識作為"成績好"嘅原因
我個人認為,背誦知識已經過時

btw,蘇格蘭搞教育改革需要4-5年,都話自己教育制度係最好嘅!
真係... 放長雙眼~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我作為一個IAL 用家嘅家長,當初揀自修邊個公開試時的確有望過A* 比率,但我覺得更重要嘅係~ AL 評分透明度高,題目無DSE 咁tricky,亦無老師評分部份,所以考生單純靠自己能力+臨場狀態去攞分,簡單直接

所以,我同意,AL/IAL 的確比較"易"考,唔係講個課程深淺,係講考試評分嘅安排上,容易攞到好成績
呢個亦係我經常鼓勵班資優仔去自修考IAL嘅原因!特別係中文唔好嗰d~
除咗容易攞好成績,响HK讀大學的話,仲有機會免部份基礎科目嘅學分!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

TAIOU4 發表於 23-10-6 12:53
最可笑是當拎DSE去換GCSE A Level分時
個個都Downgrade晒
以我理解,應該係課程內容有關
因為AL 要求嘅學科知識比DSE多(深?),國際上定性DSE同IB 係中6課程,AL/IAL 係中7,無考嘅內容~唯有扣少少分

所以,考AL/IAL嗰班係可以响HK讀大學year 1時,可以免修相關基礎課程

TAIOU4    發表於 23-10-8 20:59
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊