用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
樓主: JVE
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間都唔憂收生,所以無叩門程序,家長自行寄申請(或投箱)到學校,說明來意 (covering letter)同介紹阿仔 (portfolio/cert),然後~ 等!

不過,私下問我嘅~我會建議早d寄掛號信俾學校
但係,事到如今,都係唯有投箱...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:請問今年有冇得入箱?6/6+星期一去LS+放入

原帖由 lemontree2015 於 16-06-04 發表
請問今年有冇得入箱?6/6 星期一去LS 放入箱 ? 如果郵寄,學校接受嗎?會看嗎?

...
印象中,個箱放成个星期嘅,但如果你連走—轉嘅誠意都無,倒不如郵費都慳埋!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hopeclover 發表於 16-6-6 22:24
其實信封會唔會全部被打開?還是都係抽獎甘抽中先打開?
我都懷疑,到底係咪開哂,但無論如果,的確識勁人叩入,所以,應該有打開,但~我估~1st screening未必係重要人士
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 16-6-28 09:21
今年的吾清楚有多收吾曬

今年讀緊小一個屆,自行結果出左之後,有影響力人士收到求助的舊生的數目系遠超過 ...
不過有位20分書院舊生子弟叩入咗  (今年小一嗰批),聽聞有其他書院舊生幫佢
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-6-28 12:24
回覆 小曳人 的帖子

好奇問句...
搞錯哂,佢係書院舊生!唔係小學舊生,所以加埋宗教先得20分呀!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

wwking 發表於 16-6-29 10:35
我朋友等LS叩門電話,去洗手間都機不離身,神經緊張,結果電話跌落馬桶裡,見她這樣子真心痛。 ...

話俾朋友知,如果學校要揾你,佢地唔會介意再打多幾次電話!放心!(打電話嗰個係文職人員,老細叫佢打,佢就要打到揾到你兩公婆為止!除非... 幾日都揾唔到無計啦~)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人經驗,學會未必知校長收咗d咩人,有無益自己會嘅人

當佢地知道時,通常由其他家長引薦。我仔當年插班入到去,我就去問屬會某committee member,佢介紹我識負責家長,我交咗阿仔嘅獎列表俾佢,經顧問導師及負責老師approval後,就入咗校隊 (其他校隊成員要通過校內選拔賽)。當時負責家長曾經同我講,如果我地入到去唔再玩該活動,學會係唔會知,無人followup架!好多插班入嘅學生周身刀,入到嚟又多嘢玩,部份會放棄曾攞獎活動添!

但如果阿小一叩門生家長低調,佢只係參與田徑會訓練班,無同人講自己係叩門嘅 (小一生,的確唔講未必知架!),咁無人知有乜出奇?!

Soundervolt  而家講緊幼稚園叩門  發表於 16-6-30 09:38
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

就係連插班入 (有認受性獎)屬會都唔知,叩門入,都無認受性嘅獎,又點會知?!

我只係想講:過往校長係無通知屬會收咗咩人架!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題