用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園am同St Cat. am點揀呢?
go

根德園am同St Cat. am點揀呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

chingmon 發表於 12-2-8 23:53
我個女(P6)分析過,係佢學校P1-P6,考第一都是SC畢業,KV多是第二或第三。而我自己呢,兩間都是好好的學 ...
個別例子。
我反而見到SC嘅頂唔住名校嘅功課量,雖然小一時考全級頭幾名,深得校長喜愛,但都係頂唔順,要轉校!轉咗~ 就成個人開心哂,開心地做津小嘅全級頭幾名

個人認為,讀書唔係講爭嗰一兩名嘅名次,考得第一,唔係KG嘅功勞,一定係家長嘅努力+小朋友嘅資質!

想上到傳統小學適應問題少d,一定係KV!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

JassChow 發表於 12-2-16 19:13
St Cat homework or class work not less than KV, almost kids also study in traditional famous school  ...
係咩?我識人讀緊kv/sc k2, 只知sc進步緊,上面講嘅哥哥,細佬都讀緊 sc k2,但點進步都無無kv/km咁多功課咁喎,起碼kv已經要默書啦!

我都知係個別小朋友嘅問題,但係訓練就係訓練,sc嘅訓練較少都係事實!活動教學無功課嘅小朋友一樣上到傳統小學,去到適應到嘅都大有人在呀!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題