用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

你地小朋友好叻呀,識咁多野!!! 我囡囡識數中英文1-10,數字可用英文讀出,中文只識念口黃數, 識認大楷A-Z,ABC SONG
colors, shapes, 幾多ANIMALS, 同一D 日常生字, can answer "what is your name?", "how many...?", "what is this?", "what color is it?", "what is ... doing?", "where is ...?", "who is this?" 等簡單問題

原帖由 hobby 於 11-9-24 17:00 發表

好似幾個小朋友一組, 跟老師入方in, 不過上下午都係收得60人, 仲有啲係old girls, 咁入到的機會真係好細好細, 如果報, 我真係當多個經驗咋

IC, 唔該晒!上年IN NURSERY 都有一間係咁形式,阿囡都OK,希望今次都得啦,我期望都不大,只係叫做試過,唔係自動放棄!

原帖由 bor_bor 於 11-9-24 18:03 發表
I've applied 6KGs already
My target is Kau Yan, KCS & SHCK

6 KGs already? Amazing! U r also HK side mum? Good luck good luck!

原帖由 sochi81 於 11-9-25 13:08 發表
大家好~找資料時見到這個post便入來看看,
因阿仔都係11月中的細b,我都幫佢報左學校
昨天也都去了浸幼參觀

我看了大家之前的留言,小朋友的發展真的可以相差很遠
阿仔仲未識講說話,只係可以明白到我地講簡單的指令
我想, ...

大家都係0911媽咪,你好呀! 其實好多人都話女仔開口講野快D,我見PLAYGROUP的男仔都係好多未開始講野,男仔MOTOR SKILLS又會比女仔好,小朋友發展不同,各有長處啦!
浸幼環境如何?佢好似係全部全日制的,是嗎?你幫仔仔報左邊幾間呀?

原帖由 hobby 於 11-9-26 09:22 發表

我覺得其實repeat都係for考famous kg only, 但一間學校學唔好或者係唔係真係suitable for 我哋個小朋友呢? 咁又唔係一定.

如果有得選擇, 我會跟番小朋友進度, 囡囡係細b, 我都唔會要一間好深的kg, 反而想要一間 ...

同意,我就唔想為讀出名的幼稚園而要囡囡REPEAT,為左咁有D唔值,自覺囡囡都OK,會跟到大D小朋友的進度,唔想為入"名校"而等多年做超大B,而且有時諗,就算有人等多年做超大B,入到名幼稚園,都未必入到名小學架...

原帖由 celinelui 於 11-9-27 00:00 發表
我都係諗住St Clara要12/11 in!
所以都要6/10交表!

我無乜報其他學校啦!淨係真光,加埋St Clara 同聖心,應該3間夠了!

如無間收,就留番係wisely 讀啦!又近屋企!其實wisely都好好,老師又有愛心,只是無小學back up 0者!家姐上年係 ...

家姐入到好的資助/官立小學,妹妹係必收的! 有姐姐開好左個頭,妹妹可以定D! 我家B女都就快做姐姐,所以都想佢第時考到間好的學校,帶HIN細B!

Hello, 由於近期工作忙碌,少了上BK,媽媽們的報名進度如何呢?囡囡明天會IN第1間KG,九龍塘啟思,希望一切順利啦,IN完再同大家SHARE! GOOD LUCK TO OUR SMALL Bs!

昨日IN啟思,我估佢係同其他細B一齊被分開IN的,因為我見同房仲有其他細B,小朋友同家長一齊在課室玩玩具,WARM UP一陣,有老師來同小朋友傾計,問佢名,邊個同佢黎架,跟住叫佢做D指令,放D不同形狀物品入盒,比本書仔佢叫佢翻開,問下佢書入面D圖畫係咩,跟住同家長傾,平時邊個照顧,小朋友識唔識自己食野、介片未
阿囡好似平時見到陌生人咁,好緊張,唔肯開口答老師,但老師叫的指令就肯做,係最後走果時,老師送貼紙比佢先肯說"老師BYE BYE",真係比佢澈C....... (不如下次IN我帶定D貼紙去,佢答老師問題,我即刻比1張佢!!!)
老師都話佢機會微,因為3日INTERVIEW,每天IN 千幾個小朋友,我個囡又慢熱唔開口,問我會唔會考慮今年改報佢地N班,比佢出年做大囡,機會大好多.......但我都好老實答不會報N班,一來本身都已報左N班,2來我知阿囡平時表現同面唔一樣,我覺得佢OK的!
今次INTERVIEW打定輸數,未知下次娥時IN,希望下次有奇蹟發生,阿囡肯開金口啦!

回復 96# sochi81 的帖子

我地尋日IN九龍塘啟思,過程同你大致一樣,你仔仔係日本人?個名好得意!下次你地IN邊間呀?努力加油!!!我地等緊ST CAT的FORM,除此都應該不會再報了...

阿囡語文方面都OK,肯坐得定學野,英文生字好快學識,但面對咁多大B競爭,信心不大,除非真係比佢做大大B,遲1年先考,但我又唔想為左入某間學校等多1年.......
你不會比仔仔讀N班嗎?點解嘅?讀左好似易D適應KG

回復 101# hobby 的帖子

佢一IN完即刻生猛晒......都唔怪得佢,囡囡怕羞慢熱性格係似我.......好彩已有N班在手,唔驚無書讀!!! 你下星期IN邊間?祝好運!!!

回復 103# littlecook 的帖子

你BB係仔定囡?係咪唔怕生步果D,咁叻肯開口!咁你有無考慮報佢地N班?定已經有其他N班OFFER?
而家都無D咩期望了,下次去IN ST CAT都係當去見識下啦!

我估都幾難有出名的學校唔睇月齡,因為佢地太受歡迎,太多人報,太多人比佢地選擇,就算2個B表現一樣,佢地都會要個大B!

回復 106# littlecook 的帖子

你囡囡唔怕羞,真係叻女,我都知囡囡性格面試會蝕底D,佢要熟悉左環境先肯表達,在家就好多野都識講,返PLAYGROUP都好肯表達,所以我都覺得佢會跟到K1
你囡囡會讀邊間N班? 姐姐又讀緊邊間呢?

原帖由 orsiuping 於 11-10-20 15:52 發表
我女兒是0812出世, 她今年已上K1了。 上年的我也和這裡眾媽咪一樣勞心勞力給孩子考學校, 今年看到你們, 也感觸良多。  有一樣嘢一定要說明, 我唔希望大家如我一樣抱著一個"美麗的誤會", 就是大家所謂讓自己孩子"做大 ...

Thanks for your remind!

原帖由 Yipapa 於 11-10-21 18:18 發表
Dear all

My daughter is a 08-Dec BB
I have enrolled 20 KG last year
Due to conflight of interview time, BB not feeling well, & etc, we finally interviewed 15.
We got acceptance from 3 KGs (1 from ...

Thanks very much for your sharing! 15 interviews? must be very tiring!!!

原帖由 sochi81 於 11-10-24 23:05 發表
HELLO! 11月3日見早上9:15..早到不得了....
我想一定非常的人多。我當見識,之前報都未係好了解學校
睇下都好,之後可以同阿仔食早餐行街

My st cat interview is also on 3/11, 9:45am, I hope won't be waiting for too long since we got early timeslot. Good luck!!!

原帖由 siu-miu 於 11-10-25 09:08 發表
大家好, 我B都係11/09細b呀, 到依家都無識講野, 唉, 真係好擔心呀

Then did u apply for kg this year? or will wait 1 more year?

原帖由 hobby 於 11-10-26 08:57 發表
0911細囡有2個offers la, 1間係sn, 另1間係村校

congratulations!!! Good news for our small bbs!!!

原帖由 xiazaimami 於 11-10-25 09:32 發表
面試時
你地會否重復一次老師的問題﹖
老師會否嫌家長阻住晒﹖
但唔重複,我驚佢未必識反應

depends on your kid's respond. if my gal did not respond to the teacher, i will repeat/re-phrase the question! Teachers in kg are usually patience. They understand that, don't worry!

原帖由 littlecook 於 11-10-26 01:50 發表
今日收到SN OFFER啦!
相信好多有報考既細B都有好消息啦!
放下心頭大石,雖然唔係最心儀,但起碼無咁大壓力!
11月先係重頭戲!

congrats!!! did u apply st cat?
‹ 上一主題|下一主題