用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑2nd in...
樓主: cissyxk
go

培僑2nd in...   [複製鏈接]

回覆樓主:

我冇特別理阿囡考左咩。我地今日既焦點喺cafe既蛋糕muffin甜甜圈度,好食到不得了

mamaaddoiloil 發表於 18-11-10 17:22
請問流程係咪同1st in一樣!喺禮堂放低小朋友後就自由活動到時間就去接返?
...

prettywuman 發表於 18-11-10 23:07
聽小朋友講老師係會即時話比小朋友聽佢地答得啱唔啱..請問係咪咁?

我囡話冇。

edutm 發表於 18-11-11 19:11
我都係用家,大女當年無2nd in,之後插班考入。
今次可以帶細既2nd in, 見到其他小朋友真係好叻。跟據考既 ...

據我囡既講法培僑2nd in考既英文唔難呀。佢話陳守仁最難(1st in止步),連圓玄2nd in(有offer)都難過培僑。

山貓姐 發表於 18-11-11 20:21
我仔都話英文不難,識晒,不過不可作準,佢英文比中文好不少,中文有唔識。反而最難是數學題,我認為小朋友 ...

我囡話只有1條數數題覺得難唔識計(雙位減數),中英文都易。搭shuttle bus時都聽到有小朋友話數數好難(幾條都係雙位加減數)唔識答。

中英文多閱讀就會有咁上下認讀能力。唯獨數學小朋友未去到嗰個位唔明就係唔明,所以我都冇因為考小而特訓阿囡數學。如果學校因為佢唔識計雙位加減數而唔收,個人覺得冇offer都唔可惜。

vivianz 發表於 18-11-11 23:00
我個女同班同學話考100➗100,所以真是有除數

我囡連 x ÷係咩都唔識,因為冇學過

Yang81 發表於 18-11-11 23:00
小朋友話考四個數學題,佢有3個唔識

我囡都係話有4條數學題,不過3條係簡單個位加減數,得1條雙位減數唔識。如果4條都係雙位加減數/乘除就真係痴痴地

1st in時喺禮堂聽到校長話佢地數學好勁(DSE好多星星),唔係咁專登考數考得深搵數學叻人呀麻(5歲谷到幾叻都唔等於中學時超班呀麻)? 中英文反而正常程度/偏淺咁考。

CEBABY 發表於 18-11-11 23:23
應該唔止4題,我女話佢只識其中3條,其餘唔識

阿囡出來時好清楚咁話有3條,後來補充仲有1條雙位減數,所以係4條。我搭shuttle bus時聽到其他小朋友那幾條係堅難既,唔係數幾個位嗰種。

山貓姐 發表於 18-11-11 23:49
我仔講不只咁簡單,另外有圖像題,大人都未必識。
1in 其實對很多學生來說也不淺,例如要用英文說故事和作 ...

我囡話佢1st in時只係玩,冇考過學術今次一考完出來即話"都冇野玩既!只係傾計問野,第1次面試好玩好多"。因為佢考其他學校都大致講得出考過咩,所以我最初以為培僑見佢讀劵校所以hea住考打發我地,有2nd in都好意外。

山貓姐    發表於 18-11-12 00:13

回覆樓主:

被考x ÷或代數既小朋友係咪大B?

我囡8月B, 考5+2=? 3-3=? 7-4=? 46-26=?

MillieLin 發表於 18-11-12 09:26
我仔九月B。這些題他都有。而且他説不止考這幾題,還有很多題數學。

但就好肯定没去×,÷

我囡好確定咁話得4條數學題,自己睇題目答。另有中英文認字、好多條"傾計"問題(如問鍾意咩動物?),大部份題目係用英文問、冇普通話。
‹ 上一主題|下一主題