用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰 part 3
go

論盡溜冰 part 3   [複製鏈接]

請新舊朋友入黎傾啦 +

原帖由 do-re-me 於 12-06-03 發表
請新舊朋友入黎傾啦
第一

Quote:do-re-me+發表於+12-6-4+23:36+小豆

原帖由 小豆媽 於 12-06-04 發表
我都好唔明丫,

唔係鬼佬老細唔做, 而係死人發瘟新世界大業主要收場.
雖然我一次都未去過RIC,但佢摺埋我都好唔開心。香港可以溜冰既地方已經唔多,加上學溜冰既人又年年多,平日就算有時間去練習都冇位俾你練。香港既溜冰又點會進步?地產商只會向錢看,你賺既錢都不及收租般多,他們情願摺埋你租俾d大型連鎖店。

回復+cmarcus+的帖子 聽講你好勁喎!其實

原帖由 do-re-me 於 12-06-04 發表
回復 cmarcus 的帖子

聽講你好勁喎!其實你囡囡係咪唔洗點練一學就識?
多謝。小女當然要練習啦,不過佢現在k2,佢有既係時間,所以可以熟能生巧。上年Skate Asia, 她還“溜”到成個bb咁,現在雖然上了fs3, 但之後既動作好難,佢再上唔上到就要睇佢本身了。

第一對$6xx, 學左半年至pre-alpha時買, 穿了5個月後因要學花式所以換了第二對$2200至現在.

出左個人schedule, 小女有3日(6-8/8)無比賽呀, 但9/8有team event. 不過就未知有幾多個對手.

Believe your kid! if you don't think that he can handle it, why did you apply the course before?
Expensive or not depends what you're thinking, some useless English Class can be very expensive even it only cost $150/hr.
My daughter is not Festival Walk's student, so no comment on it, but most of high level skaters are trained in there.

Skate Asia 2012 比賽 Schedule出左了, 可上homepage睇.
小女個個event都要同個6歲鬥,4歲鬥6歲,無運行了. 

do-re-me 發表於 12-7-29 02:14
乜唔係好似香港咁分齡架咩?
冇錯, 係跟level 同跟年齡. 但除了小女今年無4歲fs3, 5歲都無, 得一個6歲, 所以小女就差唔多所有events都group埋同佢比賽.  

就係除左speed racing,同open freestyle(得佢一個)之外,其餘5個events都係同6歲比賽,所以我話差唔多所有events囉。

ThanksMami 發表於 12-7-30 11:03
就黎出發, 好緊張呀!
希望大家都可以攞到好成績
大家咁話, 希望大家攞多d藍色牌

小女在freestyle3 比賽中得第二,第一既對手做左個half loop, 教練上訴,但回應居然係評判睇到,但當灰色地帶,維持原判!
今日仲有team, 同要做closing. 現在5金3銀。

Veroshea, 小女除了2個team外,有8項比賽。

返到香港了, post 兩條小女比賽link:
Freestyle 3 http://www.youtube.com/watch?v=pNKdLULiRfk&feature=plcp
Open Freestyle http://www.youtube.com/watch?v=JXr84g3VIdE&feature=plcp

veroshea 發表於 12-8-12 21:00
好差好差...., 媽咪企個位置太差, 攪到我唔能夠好好欣賞咁精彩既表演...嘻嘻~
...
多謝你. 不過呢次比賽真的有得著, 有位評判說明了小女多個弱項, 當中jump係佢死穴, 年齡係唔計分的, 所以佢jump得唔夠d姐姐好就會輸.

小豆媽 發表於 12-8-13 14:53
終於load晒4段片上FB。
我部腦勁唔惦。
朋友,有興趣上去睇,肥Bo 好攪笑。好似大象跳舞。
我無你fb呀! 有一日在馬來西亞小女練習時,我都唔知你在場, 第二日chole ma話我知我先知.

小豆媽 發表於 12-8-13 17:55
係呀。我去睇chole。
你女好叻,用心栽培的成果。
小小愚見。你女始終係細個,jump唔太夠力係好易理解,長 ...
你講得對. 一切隨緣. 大家一齊加油!

遲d海洋公園好似會有個世界級溜冰場!!!

引用:Quote:原帖由+chingmandy0705+於+12-08-20+

原帖由 do-re-me 於 12-08-20 發表
好似冇分級
呢個係ISU亞洲青少年挑戰賽香港站。對手水平比較高。教練今次安排了小女參加8歲以下BB賽,由於對手太強,所以旨在見識見識。另skate HK會在11月舉行。

veroshea 發表於 12-8-20 10:27
睇落專業好多咁BOR..

哦...嘩你女女4歲要同8歲比...不過我係深圳見果D 7-8歲都相當強勁, 你都要有 ...
我個女剛剛過了生日,5歲了! 我都知7-8歲好勁, 所以只是玩玩下心態. 等佢知道一山還有一山高.

veroshea 發表於 12-8-26 01:24
原來FS4 巳經有資格架啦..仲以為最少要FS5以上TIM, 8掛一問, 知唔知通常係幾多架?
...
之前教練講過fs4就可以做教練.不過拆賬比例就唔知了,我估比例個個唔同,高級d應該分多d. 
‹ 上一主題|下一主題