用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 再見了,優秀的好老師!
樓主: 喜出望外
go

再見了,優秀的好老師! [複製鏈接]

下學年又走了一批好老師,當中不乏這兒的開校功臣,可惜!
用心教學的梁主任、
數學知識豐的駱主任、
愛護同學的何sir ;
處事公道的MISS CHAN CHAN;
不苟言笑的陳sir;
Have a nice future  BYE~~~
   0    0    0    0

陳sir其實非常風趣幽默,心受同學歡迎,雖然不捨得,但期望他們在新環保工作更有發揮,順利和工作愉快!

我說的陳sir是陳志中老師,不是那位愛與學生談天說笑的陳炳達老師。不過這年見陳炳達老師常常滿懷心事,又瘦了很多,我和其他家長也滿擔心他健康的!希望新學年他會回復之前開朗的笑容吧!很多三年級的學生也希望被他教導的!

原帖由 chloecolin 於 11-8-16 20:51 發表
校長唔係 "李校長" 咩?

可能大家都懷念張校長時的日子吧!
自李校長上任後,年年人事變動多多,話就話係根據條例調校,其實咪又係剷除異己,如果係根據條例,點解張校長時又唔見有咁多老師走?
另外,以前又唔見校車有咁多投訴?自從李校長到任後,尤其去年起,每次對校車公司有意見,佢地都唔會理你,就算向學校反映,都唔見功效,心水清都知點解人地咁有持無恐啦,尼d咪係李校長功績羅。
好老師一年走d,一年走d,最後佢就拍拍屁股退休,留下一個爛攤子俾下一任校長執手尾。果真係公務員典範,合乎曾特首處事方式!

原帖由 TwoKidsFamily 於 11-8-16 12:50 發表
上年度1C班的班主任何老師都很有愛心的,她以前教過我囡囡,及後她參加西方舞和中國舞都是何老師付責的,她很關心學生呢!

公開讚何老師?小心愛佢變害佢,有d老闆好小氣架!

今日家長日竟然見到劉sir同陳sir,亦終於知道佢地被調左去邊,希望佢地係新學校有新發展啦!
換轉係我,與其留係一個被不公平對待的地方,倒不如去另一處重新開始。
我會開解小朋友,亦相信所有被你地福祿壽(計埋何sir)教過的學生都會明白你地係有苦衷。更希望你地將愛心同教書方式帶到不同學校,讓更多更多的小朋友得益。
不過話時話,我都係今日至知完,上年學期尾投票選受表揚教師的結果原來出左,學校有出通告叫家長選,但又無通告宣佈結果,係咪李校長自己當選後,一時得意忘形,無做埋d手尾呢?希望佢今年都會關心下家長的感受啦!

前幾日睇到篇新聞,內容係講一個患有情緒病的爸爸,與太太因為一歲女兒不肯收拾玩具而發生爭勢,最終更拿刀劈人。

睇完後內心良久未能平伏,社會上一般打工仔,如果因工作壓力而得病已經好值得同情,但偏偏有d高層就特別知道你有病而會玩多你幾成,不停測試你有幾大忍耐力,睇你去到邊個位至會崩潰,其實真係有d心理變態。近日社會興以動物比喻人性,以上述的高層性格來喻,不似豬,不似狼,只值似狗。見到高層過自己的人,就狗縮狗縮;見到下級唔順眼,就雞蛋裡挑骨頭,一有小錯就立即開庭,狗審狗審。

做老師如果唔識回應高層的無理對待,一係自動離場,一係敢於反抗,千萬唔好將職場上的不愉快帶回家,令自己及家人受傷。寄語李老師,唔好再因為上司的無理要求而有輕生念頭,工作中得到的除了薪金外,應該還有一班能推心置腹的好同事;如果上司與同事都唔好,咁咪將心機放係家庭上,做個準時返工放工上班族算數。

我今次的留言應該都會遭到余副校同黃太發動的五毛黨攻擊,但係由得佢地0羅,道理係邊個度,等天判決。

話咁快又一年,今年又同之前幾年一樣,又有一班老師要離開,年年係咁,校友會搞離做乜?猶記得去年余副校長回應班舊生同家長時話,校友會敍餐會一定會邀請福祿壽三個老師回來同學生見面,結果大家空歡喜一場!
不過算啦!可能佢偶像係梁振英,所以對承諾有與大眾不同的睇法!
今年咁多老師走,我忽發奇想:如果鍾主任的離開,能換回福祿壽其中一人,咁就算係校長為自己做過的錯誤補救。

[b]回復 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=34858736&ptid=2310043][color=Olive]YY9[/color] 的帖子[/url][/b]

無可否認,李校長係一個好重視學校的校長!在證實沉船意外死難者中有學校學生後,他立即要求老師在第二日上午七時回到學校,向老師宣佈有學生在意外中身亡,以及育局會如何跟進事件。最後,用十分認真語氣吩咐老師,要大家一早嚴厲訓示學生,一陣早會要表示應有的哀傷沉痛表情,因為會有記者到校拍攝!唉......咁重視出SHOW機會,咁重視學校形象,在教育局眼中,佢應該係一個完美無缺的好校長;在吳主任眼中,佢應該係一個完美無缺的好男人,但......我都唔知點講......好想喊!
‹ 上一主題|下一主題