用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2012-2013小一新生
go

2012-2013小一新生 [複製鏈接]

大家好!我仔仔是首輪自行入的,你地有冇參加7月7日的「普教中」評估試呀?

我其實想阿仔入普中班,但對普評試信心不大,希望得啦!

casttle 發表於 12-6-12 01:40
我問過ar囡英文補習班個祕書同劍橋英語既老師, 佢地不約而同話呢間學校好好, 程度比較深, 但讀到開平中就見 ...

程度深?我無聽過開平程度深呀!我只知道好多人講呢間學校好,校長親民,老師友善!

回復 gloria_9232 的帖子

我個仔讀啟思幼稚園,程度較淺,不過佢有另外再上英文班及數學班,都算OK,希望阿仔升小後好快適應到啦!

gloria_9232 發表於 12-6-18 12:27
學校話8月份不會有小一適應課程,因為有大型維修,真係有D失望

...
你打過電話問學校呀?我仲以為一定有小一適應課程添,如果無,我都好失望呀!

咁即係話正式開學前,只有7月7日(評估試、買校服、校車登記)及9月1日迎新日呢兩日有機會返學校咋!

gloria_9232 發表於 12-6-18 16:27
除咗7/7,還有8月份有一日家長和小朋友一齊出席,但佢無講什麼形式。

...
請問知唔知邊日?星期一至五定星期六?

回覆:2012-2013小一新生

今早去到學校問過老師,今年八月真係無適應班,因為有工程,再返去要到九月一日迎新日了。

回覆:shankybb 的帖子

7/7果日我問過老師,佢話7月尾會寄信通知編班結果。

收到了!,我仔1D班,入唔到普教中班,有點失望,唔知升上去仲有無得轉班呢?

回覆:2fungs 的帖子

是嗎?我都想知清楚一路升上去時,普中班及廣中班的安排,9月1日迎新日再問清楚。

Chingching,你好!
知你小女剛讀完小一,近日為小兒準備開學用品,有些問題想問問:
1.每天小息是否全校學生都到地下操場小息?
2.每天要預備多少食水給他帶回校?需要一個多少毫升的水壼?
3.你小女去年有沒有自備水果作午飯後食用?
4.你女兒是否學校訂飯?味道如何?是否需要自備餐墊及餐具?
5.午膳時間是否足夠?小一生是否能有足夠時間吃完飯?
不好意思,太多問題,謝謝回覆!

回覆:chingching2005 的帖子

謝謝你的回覆。

各位,開學兩星期了,你們的仔女適應嗎?我個仔都OK,不過佢成日都話小息唔夠時間食野。早幾日收到英默範圍,嘩!第一次已經有15個生字,10句句子,好多,唔知會默幾多呢?

我地兩公婆都要返工,而我返得早送唔到個仔,爸爸返晏D,送咗個仔返學才返工,至於放學就坐校車由公公接。
我都覺得俾一年級參加的課外興趣班太少,我俾阿仔自己揀,佢話要參加水墨畫,今日收到通告取錄要交費喇!

昨天收到通告,10月26日有萬聖節嘉年華會,仲有服裝比賽,你地果日會俾仔女著萬聖節服裝,還是著運動服呀?

回覆:chingching2005 的帖子

以你去年觀察,我想問下學校多唔多學生會著扮嘢服飾架?咁係唔係大部分的一年級都會扮不同的角色㗎?我怕呀仔著咗扮嘢衫,其他少人著會好異相咋。

我都有報呀!不過唔知係唔係報名一定有得去,通告上寫如果人多要抽籤喎!

各位,囝囝囡囡暑假後升二年班了,你地升左去咩班呀?我仔仔升2C

回覆:MACKYTSANG 的帖子

1A、1B係普中班,1C、1D係粵中班,我仔一年班時入唔到普中班,我估升班時係AB兩班打散編,CD兩班打散編,我仔話佢嗰班都有些同學升左2C。

‹ 上一主題|下一主題