用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁的英文
go

陳守仁的英文 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+15-11-10+發

原帖由 ppmmbb 於 15-11-10 發表
唔明?關個post嗎?
我明。

一間平民價錢直資,配套口禆升中俱佳,就算老師有冇港式英文口音又如何?已經超抵讀。

JM係希望楼主對呢間學校這方面要求寛容一點。

要冇港式英文口音,國際學校一定能達到要求,但人地收乜價錢?

Jane1983  講得好  發表於 15-11-11 12:21

回覆:陳守仁的英文

執乜?

有乜好執?

唔同國家嘅人有唔同英文口音正常不過。

有冇見愛爾蘭人澳洲人印度人法國人新加坡人努力去執正英文口音?有冇外國人堅持要有純正普通話囗音?能説得流利足夠有餘。

語言是用來溝通只要通順流𣈱grammar正確,如樓上話齋,英語口音同學習、溝通、修養、成長有乜關係?

究竟在香港生活但looking for 純正英語口音,是優越感還是自卑感作祟?

jokan  好同意  發表於 15-11-13 17:06

引用:其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題.....

原帖由 Yanamami 於 15-11-11 發表
其實呢~~~我唔覺得樓主既問題有乜問題......好普通o者~點解反應禁大?我女學校喺普教中,都有家長問我中文 ...
不只怪樓主。希望樓主不要誤會。

我諗大家JM反應大是因為EK常有人追求老師口音純正免得影響小孩,大家覺得無謂吹毛求疵已久。

‹ 上一主題|下一主題