用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配操行差
樓主: 20091113
go

升中自行分配操行差   [複製鏈接]

20091113 發表於 20-12-9 13:28
回覆 CM.MUN 的帖子

阿仔係band1生,全級頭3名,只係佢比較活躍,睇咗醫生証實佢有小小過度活躍,亦交咗醫 ...

咁真係無辦法!你仲慘過我阿女P4中文肥咗

20091113 發表於 20-12-13 21:51
回覆 BHA 的帖子

有上堂呀,我日日陪佢上堂,其實返學日子真係唔多,我亦知我小朋友上堂時會多嘴,同埋之 ...

但問題係,既然佢一直都係B,阿仔又無大變動,即係學校大概咁表現既小朋友都係B咁上下。我兩個女讀6年,操行都只有半級上落,唔會由B去到C咁離譜!搵校長或副校長傾下,唔係你預P6張成績表都係C。

b3410 發表於 20-12-13 22:46
是否上堂太多咀影響老師教書,也影響到其他同學?所以老師希望同學家長都可以認真對待,諗出解決方法?
不 ...

老實講,無SEN既男仔都未必做到,何況佢係SEN。既然之前學校俾咁多機會佢參與活動,咁個小朋友應該唔會太差,班主任既然知道小朋友係SEN,無理由用同一個標準啫,融合教育係教大家包容,唔係叫佢俾A呀嘛,B-都好丫。

20091113 發表於 20-12-14 10:56
回覆 jaycee_mami 的帖子

所以我無話過老師有問題,我只係問自行是否可以放棄。因為我都知我小朋友嘅問題

我真係覺得學校老師有問題。早一年識你,就介紹你轉過嚟我哋學校,老師關愛小朋友好多,同學都好包容。

piglet0529 發表於 20-12-27 07:30

其實學校如果比個B佢,反而令收到既中學質疑依間小學比 ...

你仔仔情況點會解釋唔到呢?B+係好過B,咁佢乖過同學,所以咪高分D囉。

樓主仔都係多口啫,我哋學校好多都係咁,阿大年年老師都安排呢D男仔坐佢隔離,有一年果個唔知係咪多動症,拋水樽添。捱過咗咪又一條好漢囉。最重要係阿大唔覺得捱,好快又變咗friend。咁咪當鍛鍊身心囉。仔仔睇到佢缺點,老師可能見到佢優點呢,可以乘機教育小朋友欣賞別人。

cyhh 發表於 20-12-29 00:18
樓主,你果區應該都有學校all in?會唔會揀果d好d?
但要準備佢見你時會要求解鎖操行問題,加油(emoji)(emo ...

學校肯問佢就好,最怕唔問自己估咋。有無all in B1男校,可能包容D。
‹ 上一主題|下一主題