用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

kin818kin 發表於 14-12-11 12:55
Mrs So

謝謝你的意見﹗
沐恩唔嚴喎, 救恩係Band 2中中, band 1果間係恩主教。點解無諗莫壽增?

kin818kin 發表於 14-12-15 17:06
因為莫壽增唔陪嚴﹗有朋友小朋友在讀,話老師麻麻,小朋友會係堂上玩遊戲機﹗ ...
咁誇張? 莫記係次於迦密排名的學校, 小朋友都好叻下的, 一向好受歡迎, 因為成績好又無柏雨管得咁死, 我C6侄女同侄仔讀緊。

kin818kin 發表於 14-12-15 17:58
咁你有無同佢地了解下?

我朋友就話老師無愛心,唔係好理學生,學生成績好係因為放左學去補習社補習。講真 ...
我都唔覺佢哋有投訴, 阿媽仲好滿意, 可能真係要睇細路, 佢哋一個田小, 一個八舊, 都係band 1學生, 尤其家姐, 係band 1頭, 讀得好輕鬆。佢哋有補習, 但係想上一層樓果種, 唔係補番課堂果種。始終, 莫記咁多人追捧, 老師無理由唔理學生吧, 佢哋DSE成績唔錯的。

kin818kin 發表於 14-12-16 16:12
因為我個仔比較心散,唔係自動自覺的人,所以我要選間校規嚴格的學校,莫真係未必係我心水。

我都相信學好 ...
小朋友係band 1頭嗎? 如果想嚴啲, 入柏雨同王肇枝會幾好, 沐恩都好自由。去直資我諗都唔會嚴喎, 大埔羅定邦教學都幾多元化的。

kin818kin 發表於 14-12-16 16:23
阿仔現在跌到BAND 1 中,唔知呈分試會點,好頭痛。

無錯呀﹗這兩間都係我的目標,但都要視付阿仔考成點先 ...
真係要考好呈分先。

BTW, 我諗莫壽增唔可以用寬鬆嚟形容, 應該係對學生較寬容, 佢哋入去既都係叻仔叻女, 都係自發學習, 如果唔咁自律既band 1生, 都多數俾阿媽踢晒去柏雨了。我諗柏雨同莫記最大既分別係, 柏雨會側重學生讀書成績, 但莫記除咗讀書, 活動亦多, 所以柏雨成績好, 莫記較全面。王肇枝上緊位, 所以會好harsh, 沐恩唔駛諗了, 你唔會like的, 至於恩主教, 應該係樣樣較平均吧。

subb  莫不是勁多舊墟生入嗎????   發表於 14-12-16 17:01

kin818kin 發表於 14-12-16 16:57
little_yolky

你好似已經好了解我了
反正考好個呈分試, 入到大埔5大英中是旦一間, 都還得神落了。

升小一役, 兩面雲精已經出咗白頭髮了, 真係老咗10年, 升中又搞多一鑊, 真係 唔怪得啲中學生成日阿爸仲係後生靚仔, 阿媽們個個變咗阿蟬

subb  莫不是勁多舊墟生入嗎????   發表於 34 秒前

係, 舊墟同田小都好多, 我C6侄女果屆, 田小有20+入咗。
成績好又唔想跨區的band 1頭生, 一般自行都會揀柏雨或莫記, 我C6兩個侄仔女無揀柏雨, 因為家姐話柏雨太嚴, 唔鐘意, 細佬就跟家姐, 話去旅行夾時間易啲。

kin818kin 發表於 14-12-16 17:14
咁個個去選莫啦﹗唔好客氣﹗少d 人同我爭﹗

希望阿仔突然清醒,知道要小心,要努力,唔好再馬馬 ...
馬馬虎虎入唔到柏雨啦, 叫阿囝好醒醒定定

bb_2001 發表於 14-12-17 11:24
我是對柏雨很極度失望, 才決定細仔轉陣跨區, 亦成功跨區去呂中,  細仔讀咗呂中, 才知有些中學可以比柏雨好 ...
就係聽番啲家長講, 開學第一日, 校長同中一新生訓話, 學校好嚴, 唔準拍拖, 俾學校知道會罰, 如果知道有同學拍拖要同學校舉報, 知情不報都要罰。
我當堂O咗咀, 第一日就教學生做二五仔, 唔係咁好掛。但我大拍聽到好開心, 好like間學校, 好彩佢個囡自己有牙力, 話唔揀就唔揀, 最後去咗莫記。

結結巴巴 發表於 14-12-17 15:48
如何衡量一間學校是好定差呢?似乎很多人只看重升大率。如果一間學校有很高的升大率,家長是否就可以對學校 ...
我們要知道讀中學的目的係為乜, 人人唔一樣, 如果係想小朋友將來升大學, 咁升大學率當然重要了。學校既管理同教學方式, 那裡能打聽得仔細呢。對於band 3既小朋友, 當然係以校風為主了。

呢個帖既家長小孩暫時係band 1, 當然就係以成績為首要。但如同其他JM所講, 大埔柏雨同莫記兩校形象咁唔一樣, 各有粉絲, 其實選擇相對容易。
‹ 上一主題|下一主題