用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 15-8-13 17:36
各位家長
小女現三年級, 沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水, 都係至在興趣, 沒有拿 ...
沒有學什麼好特別既東西, 只是英文, 普通話, 芭蕾舞, 游水 <==== 咁都話無乜嘢學, 香港小朋友的確辛苦

樓主你太好了, 我女女都係升小三, 但咁早唔多好意思開帖問, 其實我都有呢個問題, 應該做咩好呢? 早準備當然好過遲準備。

我女女都仲無你女女學咁多嘢, 我女女都係中上成績, 根據往績, 暫時仲係band 1C的一群, 要呈分既科目佢最差係數學, 所以我就諗辦法改善科數, 同埋keep住中英兩科咁囉。之後, 如果搞好數學, 我就諗住响視藝同音樂兩科突圍。至於奬項......無諗咁多了。

我好彩D, 有間聯繫中學, 我諗住自行時揀兩間心水band 1學校, 大抽奬乙一揀番聯繫, 咁叫進可攻退可守嘛, 唔知啱唔啱呢。到我哋升中既年, 人口暴增, 真係要慎重架。

siden  如肯定band 1乙一可考慮不放聯中  發表於 15-8-14 15:20

Yanamami 發表於 15-8-13 21:49
未知你女小学程度、所屬区份、有無連繫中学……資料,会有不同策略。不过照王家爸爸所言,除成績外(當然大 ...
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁點算呢。

阿女二線小學, 九龍城網, 有B2聯繫中學, 全級100人有信心保持級20-25, 谷吓可以再好D, 操行A, 但係............無特異功能, 咁...........可以有咩改善吓?

Yanamami 發表於 15-8-14 14:09
体艺呢係要立定主意由P2开始栽培。人家P4/P5已係收成期~~所以中学睇体艺重要过朗誦獎項係因体艺要長时间訓 ...

咁.......唱粵曲..........可唔可以算藝? 佢唱得幾好, 又成日去做義工唱俾婆婆聽.........可唔可以算一樣。我會叫佢努力D唱校際, 攞番一個半個奬返嚟的, 但都真係唔容易。舊年唱完校際, 入醫院住咗4日

不如叫佢唔好唱戲, 搵D有用D既嘢做下啦。

Yanamami  何謂有用d既野?听你講阿女身体認真麻麻,真係健康紧要d啵~~  發表於 15-8-14 17:36

siden  如肯定band 1乙一可考慮不放聯中  發表於 9 分鐘前

太冒險了吧!

aeiou_drm 發表於 15-8-14 16:12
“又成日去做義工唱俾婆婆聽.....”  

功利D講, 義工有 cert 嗎?  我見有些中學報名表要填 service。
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真係幾衰既。

但係, 我見好多學校都係填小五小六資料, 即係小五以前既奬同義工cert都無用?

Yanamami 發表於 15-8-14 17:38
係!Cert小五小六先計!成績就有d学校要睇埋小四~
吓, 咁之前攞既奬全部唔計? 早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞得切咁多奬呀? 仲諗住小五開始要谷呈分, 所以所有比賽小四之前參加添, 鬼整囉。

MASAYA  冇參加開比賽,想一參加就拎獎?未免想得太簡單...  發表於 15-8-15 08:27

Yanamami 發表於 15-8-14 18:09
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞 ...
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。早知今年唔參加比賽啦。

Yanamami  係!乜都谷哂係呢年……燉多d補品俾阿女!  發表於 15-8-14 18:23

Yanamami 發表於 15-8-16 23:48
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚 ...
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**, 又有5*, 點知中文1咗, 最後去外國留學, 你有無儲定錢去外國留學呀?

miriam 發表於 15-8-20 14:34
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔 ...
所以咪唔明白點解你屋企人要反對, 因為體藝係好好既B1學校嚟。

不過, 體育好既女仔, 一般都會好硬淨, 驚唔驚弟二日硬淨過頭, 唔夠溫柔。

wan_sosin  要唔溫柔,去邊都可以唔溫柔.  發表於 15-8-21 00:34

IloveJJ 發表於 15-8-17 13:41
我唔係想額外搵時間上,都係打算自己俾佢做卷考喳!
我係你倒不如俾卷佢做, 操返起科數好過, 考乜鬼公開試, 其他JM話齋, SK II嚟, 最緊要搞好科中英數, 如果有AAA最好, 無都起碼AAB丫。

好似我哋咁, 中英都OK, 只係差科數, 已經好好了, 好多JM已經羨慕死了, 數學做多D實有回報, 有D小朋友中文唔好, 見D JM煩到呢。去到中學, 個個都話小朋友中文唔掂, 幾何聽過有人投訴話數學唔掂丫, 係咪?

peggy 發表於 15-8-20 19:08
好多人覺得入體藝的學生,都不是認真讀書只顧住運動
B1A / B1B的同學讀體藝, 即是家長害左佢:igive ...
體藝都係堅收B1的喎, 只顧住運動畫畫都好難入到, 因為面試聽聞係全英的 果啲「好多人」有無睇過人哋個網頁架?

TwinWong 發表於 15-8-21 11:10
囡囡小學同學話, 上到体藝唔洗好似傳統中學讀咁多科, 都几好架
個個禮拜六堂PE喎, 好似主科咁。不過, 唔知以視藝入既同學, 係咪都要上足六堂PE咁慘呢。

TwinWong 發表於 15-8-21 11:19
佢同學就係以VA入到体藝, 但無講係咪上足六堂
淨係話主力科係VA, 要用好多時間出作品,
有時見佢同學仔POST ...
我以前讀中學會考修美術(以前唔叫VA), 一個禮拜都會上6堂, 無端端上多人2堂的。修家政既同學仔4堂就夠。

TwinWong  咁兩个啊囡會好幸福, 唔洗愁掂做VA作品  發表於 15-8-21 12:41

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-29+發表課餘

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-29 發表
又唔係嘅,凡事都應該去試,機會的確係留比有準備嘅人。
我仔有個同學成績中上,B1尾2頭,由於佢鍾意數學, ...
小朋友對學科有興趣真好,唔係D無謂嘢。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-29+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-29 發表
都要家長肯發掘同栽培先得
⋯⋯我諗咗好耐,果個懶人精阿妹乜都求求其其,不過佢好中意科學實驗、恐龍既嘢,咁係咪都有得諗?我全家文科人,呢D嘢我唔多曉,你話藝術、體育就好辦啫,科學有D咩可以培養?

Yanamami  成日去科学館參觀?  發表於 16-5-30 22:35

Yanamami  成日去科学館參觀?  發表於 昨天 22:35

係呀,佢好鐘意睇天象廳。

mcl203 發表於 16-5-31 16:09
暑假果D,係就睇唔到同資優與否有乜関係,同普通課程無乜分別,只係可以收得貴D

...
中大資優課程D小朋友係揀過架, 唔係人人都讀得。我都教過一期, 班小朋友真係醒目又有禮貌, 同一般興趣班既同齡小朋友唔一樣既。

S-Kwok 發表於 16-6-1 06:54
我仔嘅人生目標都係睇書,話要研究藥令人唔死,可以做自己鍾意做嘅嘢,自己就可以睇書。於是阿媽把握機會( ...
同阿仔講, 以史為鑑呀, 古代個個皇帝都想研發長生不老藥, 搞到不理朝政, 晚年衰收尾架。

serinac 發表於 16-6-1 11:25
咁做咁深嘅卷嚟為乜呢?
唔係架, 因為課程係俾資優既小朋友, 課程既設計係唔一樣的(我當時果個係咁)。一般對象既課程唔可以咁深入架, 因為講咗都唔明。而且, 上果D堂係為咗小朋友學新智識啫, 又唔係為乜, 最緊要小朋友學到嘢丫嘛。

mcl203 發表於 16-6-1 13:14
我小朋友上過2期,真係無乜特別(個人認為),連小朋友都係咁睇,又要考3粒中試又唔準走,山長水遠,唔太深又 ...
個試係評估小朋友係咪資優, 又唔係計分, 所以個人覺得應該考一次就得, 無理由年年報年年考, 係行政安排得唔好。
唔好意思, 希望你小朋友唔係上正我 / C6教個course, 不過, 都多謝你既意見,下次有機會我再同佢探討下個課程內容。
‹ 上一主題|下一主題