用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

kristy_bb_heng 發表於 14-6-25 20:53
其實我最想知係小學留左一次係咪冇得再留,如果因為咁小4唔得冇得留,5-6年級程分,到時中學驚派得唔好!
...

我唔知你間學校有幾神, 但一般小朋友11-12歲升中一, 你仲預小朋友可以留兩次班, 13-14歲至讀中一, 又想問中學仲可唔可以留, 咁你到底想小朋友讀到幾多歲? 你覺得青春期既小朋友見同級但大其他人兩年, 其他同學仔會點睇, 佢自己會點諗。你去買番正常小一程度的習題, 佢識唔識做? 如果正常課程無問題, 係咪真係需要咁堅持讀間band 1名校。你有無入過升中網, 有一個帖係band 1學校既band 3生, 該家長升中時的辛酸, 我諗你真係要諗清楚。

利申:我安排自己囡囡入band 2學校博做band 1生。

simonlawht  妳女兒就讀的學校不錯啦!  發表於 14-6-26 14:59

eviepa 發表於 14-6-26 14:01
樓主有講科科唔合格咩?
樓主話如果唔想留級, 學校會俾佢上小二, 咁應該係全科合格吧, 主科一科唔合格都無得升啦。

樓主話佢學校係比較深, 我理解係小一學小二嘢, 最少深一個學期至一個學年。其實, 如果樓主小朋友正常小一課程無教深時pick up到, 即合格或以上水平, 就唔應該留班, 應該轉校, 轉去一間正常速度既學校。教咁快做乜? 趕住去邊? 小五教小六嘢, 小六教中一嘢, 做乜鬼?

大件仔  最怕果D教深一年死迫爛迫嘅學校  發表於 14-6-28 15:05
Jane1983  吾係,樓主係第二度講多好多,只留班亦吾一定有用  發表於 14-6-26 14:31

IloveJJ 發表於 14-6-26 14:36
我聽聞SFA係咁,所以上到中學就可名列前茅
如果跟唔上, 真係茅鬼茅馬咩, 有無聽過band 1學校既band 3生個慘況。

joanthony 發表於 14-6-26 15:16
唔係下話? 樓主個仔好明顯唔可能係SFA啦, 26字母都未識晒, 入學筆試都過到啦下話? SFA既學生個個都好強, 小 ...
但好似過咗小二插班時間喎。

我揀小學時, 爬埋升中派位文既, 揀小學要諗埋中學的

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-6-26+14:46+

原帖由 yanyan6 於 14-06-27 發表
我地細時就有5個band,依家得番3個band啦。

‹ 上一主題|下一主題