用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學考試失手,控制唔到唔開心
go

小一數學考試失手,控制唔到唔開心 [複製鏈接]

joanthony 發表於 14-6-23 18:02
老實講p1數大部份幼稚園都教過, 所以9x分都未必能作准, 真正有點tiu戰性的是小二時鐘加減(e.g火車2:15分開, ...
小二時鐘咁麻煩架!
考試全部時鐘錯, 佢依家都有時間加減, 但係整點, 即好似小朋友睇書由2:00開始, 睇到5:00, 共睇咗幾多個鐘。小二仲要加減埋分, 真係死緊。
我最擔心係二年班既乘數表。

HaYi  我見有些p2時鐘只教半同正, 有d要埋分, 又要計幾點到幾點會是用左幾耐, 其實會幾難  發表於 14-6-24 10:54

HaYi  我見有些p2時鐘只教半同正, 有d要埋分, 又要計幾點到幾點會是用左幾耐, 其實會幾難  發表於 4 分鐘前

囡囡間學校無教快, 除咗半同正, 已經要學差不多同多一些(例如四點半多一些), 至於幾點到幾點用左幾耐亦學咗, 但如果計埋到分, 就真係.........

naughtybj 發表於 14-6-24 19:52
份卷點可能錯多過2x%,就算我唔溫數學未試過低過80分,信不信由你。
吓, 你小學數學最底試過80分呀, 都好差喎, 小學數有幾難呀, 我一般都97-100的, 我全科平均分都有97.X, 得果80分, 點會唔信你丫。

MrBeast 發表於 14-6-26 07:51
我已好努力,以during the week 計,真係找不到1 hr per day. 30mins at best
有乜可能有1小時玩耍時間, 所以暑假補番俾佢, 每日有一半自由時間, 因為有兩日下午要學游水, 佢就同我bargain:阿媽, 點解呢兩日個free time咁小既?

Snafkin 發表於 14-6-25 21:19
回覆 Snafkin 的帖子

我真係唔知小一要學答題技巧有幾神奇,請教要等到幾時先學吖!對妳黎講真係神奇妳就 ...
係, 我都唔明白點解小一要學答題技巧係好神奇既事。
例如英作, 有4張圖, 作約30字。最初阿女係咁講第一張圖, 仲同我講要寫100字。我同佢講:阿女, 人哋叫你寫30字, 你最多寫39字, 寫得多會扣分喎。仲有, 4張圖作30字, 即係每張圖只可以寫少於10字, 你唔好一張圖寫咁多, 唔係唔夠字寫後面張圖喎。

呢啲咪答題技巧囉。

Snafkin  咪係囉!有見地👍!唔通小學就由佢跳step去寫大學論文咩!簡潔精要都未識,中六都過唔到啦!重點有機會寫論文吖!唉~難為了小朋友啦~  發表於 14-6-26 23:06

IloveJJ 發表於 14-6-26 18:19
點可能有咁多?返學:8hrs,瞓覺10hrs,仲有沖涼食飯做功課,係咪你小朋友無學野?瞓好少?無乜功課?唔駛溫 ...
哇, 我阿女由起身到放學踏入屋企, 已經用咗10.5 hr, 瞓覺用咗9.5 hr, 剩番4個 hr 吃飯沖涼刷牙1-1.5 hr, 做功課溫書執書包1-1.5 hr, 發白日夢/浪費時間 1 hr, 真係所剩無幾。

kwan1981 發表於 14-6-27 00:45
小一、小二!我真係叫阿仔做文字題時要圈D重要字出來
老師都係咁教佢哋。

kwan1981 發表於 14-6-27 00:45
小一、小二!我真係叫阿仔做文字題時要圈D重要字出來
k3 學期尾, 幼稚園有扮小一課程一個月, 爸爸教囡囡做閱讀理解, 教佢見到題目問乜, 就响文章圈出嚟, 然後照抄句子。點知阿囡不求甚解, 真係唔經大腦照抄, 搞到錯晒, 等我鬧到爸爸狗血淋頭, 叫佢以後有關學術既嘢唔好再教阿囡。

IloveJJ 發表於 14-6-27 11:46
咁你都好過我,我個仔瞓覺已經要10·5hrs,食飯又1·5hrs,做功課又1·5hrs,出年轉全日,都唔知點算?:hehe ...
番全日, 午飯時間慳一半, 唯有減瞓覺半個鐘, 同埋, 番全日好多時下午有功課堂, 叫阿囝醒醒定定响學校盡做, 希望番到屋企半粒鐘搞掂啦。

IloveJJ 發表於 14-6-27 13:32
我仔間學校好進取,講明出年轉全日,都無功課堂唔知佢可唔可以响小息食晏做功課?今年佢試過小息 ...
係呀, 我囡學校都唔俾小息做功課的, 話小息係要嚟休息/玩, 唔係做功課。
‹ 上一主題|下一主題