用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-2+13:46+

原帖由 Soundervolt 於 15-07-02 發表

咁又唔好咁講...港英政府當年用英語教學,英文嘅結構同文 ...
分清楚「學好PTH」同「普教中」係兩回事來。

而且,家下講既係教育政策。當九成學生佢既母語係廣東話,作為政府,推行政策時係應該係關顧大多數既。而且亦有研究顯示,普教中係對小朋友學中文有害而無利,作為政府係咪應該撥亂反正丫?

留意,一直冇反對小朋友「學PTH」

可惜,好多人一聽到「反對普教中」就搞亂哂

cal@wicked    發表於 15-9-2 01:30
bbkingdombb    發表於 15-7-5 01:44
jizoe    發表於 15-7-4 02:09
WongPigPig    發表於 15-7-3 17:12
bee_eed    發表於 15-7-2 16:31

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表分清

大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家 ...
家下講緊香港呀,講乜全國呀?

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表分清

大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家 ...
又,你都好似仲係撈埋學好PTH同普教中囉。

仲有,研究報告嘛,之前EDB喺佢網頁都唔小心提過,不過發覺「唔對路」刪左了。

明明有研究,你又話偏頗不能信。
你就自己提及香港是中國既一部份,一定要學好普通話(我冇話唔應該學)。你呢個理由就正正係政治理由啦。
唔係政治?先去了解「政治」二字為何物吧~

daidaianna    發表於 15-7-2 14:28

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表家下

我咪話香港係中國嘅一少部份囉....
講緊香港既教育政策呀。香港教育政策,要令香港學生(大部份母語係廣東話)學好中文係最重要呀?你拉埋全國黎講仲乜呢?

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表講緊

如果將來閣下小朋友冇機會跟國內人接觸,咁普通話對閣下小朋友係學嚟都冇用

...
各位我投降了。

佢仲未搞清楚「學好PTH」同「普教中」

連EDB自己去宣揚「普教中」時,都只係強調「什麼我手寫我心、提高中文水平乜乜物物」咋

又,成日講同國內人溝通,但其實佢地好多都充滿地方口音,當香港人有基本既識聽識講既能力,我諗唔到有乜溝通問題。

我自己PTH屎,但身邊唔少朋友都係廣教中、再另學PTH長大,佢地同上面既人溝通都係冇問題。

點解硬係不停要將「同國內人溝通」同「普教中」拉埋一齊講?

babykeikeikei 發表於 15-7-2 15:06
擺到明黎緊要行普教中,好多國際學校都行緊,其實香港都已經係中國一部分,吾明點解咁吾喜歡,如果吾喜歡可 ...
雙非搶左你o係政府產房o既床位, 你要接受。雙非搶左你小一校網個學位,要你小朋友誇區就學, 你要接受。
水客搶哂你o的奶粉、火車空間、的士小巴巴士, 你都記住要接受。

如果唔喜歡, 你記得如你自己所講, 移民。

真好笑, 個家明明我有份, 唔滿意就唔可以要求改?唔可以批評? 只可以一走了之?
希望你唔係咁教仔。

nancy0116    發表於 15-10-1 21:41
ww08423    發表於 15-8-28 09:22

babykeikeikei 發表於 15-7-2 16:25
咁d雙非係吾啱,但你要接受香港而家係屬於中國!
香港係咪中國一部份根本唔係家下大家討論o既地方。
我地係講緊「普教中係咪對大部份香港小朋友黎講係好事, 可以提高佢地中文水平」呀

bee_eed    發表於 15-7-3 16:47
subb    發表於 15-7-2 17:36
‹ 上一主題|下一主題