用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告?
樓主: MPSW
go

小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告? [複製鏈接]

回覆 MPSW 的帖子

新收的有機會被叫走, 因為你冇如實提供資料
讀咗一排才發現有問題的話, 如果問題嚴重(6-8歲有可能會變差), 家長要預咗比好多錢同時間:
- 去學校介紹的西人醫生做詳細評估 (因為你扮冇做過評估), 你可以估到要收幾多錢
- 去睇精神科醫生拿食藥, 初期要去私家, 長期睇, 直到你排到睇政府
- 自費請學校的西人治療師 (上課時間在學校做), ST, OT, 心理輔導等
- 自費請shadow teacher

- 成日去學校見家長
- 成日收到學校電話

回覆 MPSW 的帖子

英基插班的話應該排不到入learning support class (所謂的免費support), 因為要排N年
如果你找到其他學校有免費support, 請同大家分享

a_for_apple 發表於 19-3-22 07:35
Sorry 路過.......
我想講我小朋友因為食 adhd 藥而引發咗 tics, 之後就算停晒藥,啲 tics 仍然都有。我唔 ...

Tic 和壓力有關,我的經驗是沒有吃藥和有吃藥的小朋友都會有tic, 我小朋友沒吃藥時返學出問題開始有tic, 吃了藥tic最初是嚴重咗,但過了一排返學問題解決咗就冇見到有tic了。
‹ 上一主題|下一主題