用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

天仙局:
中文科說話是與普通話口試不同的!我個女都考了,她說是看圖作故事,而英文oral是有一張黃色工作紙練習的,記住考之前要溫一溫呀!仲有考完試好似仲要背金句6-10課,昨天我囡班剛考完電腦!唉!真是小學生不易做!好彩這幾天阿女都算合作,無扭計!Thanks God!
君媽:

我都好驚越高年級越難頂!
昨晚同個女溫中默,五課書,無數的生字!幼稚園至今短短十個月就要從一跳到十,真是不容易!

原文章由 天仙局 於 08-6-4 19:04 發表

唔該晒你呀, mayc!  難怪老師咁緊張要教晒啦!
可能因為之前流感停過課, 上少咗d堂, 但考試又無延期,
所以就趕成咁囉!

我知普通話口試考咗, 但我見張考試時間表內有一項叫"中英文說話", 又同普通話口試分開寫, 唔 ...

[ 本文章最後由 mayc 於 08-6-5 10:01 編輯 ]

天仙局:
昨日返屋企時check吓是否今日考英文oral,寫住考listering,我便無溫啦!點知臨睡時問她幾時考,她說考完listering便考,我便立即同佢溫一次,唔知是否今日考呢?

原文章由 天仙局 於 08-6-5 20:59 發表

君媽,
不是以前已默過的默書?!  咁會係o係邊度抽出o黎默呀?
我個女默中文都還可以, 但默英文就有時明明係溫熟, 但默時調轉咗d字母 , 而且我問番佢上學期某d生字, 佢仲已經"俾番老師"o添! ...

Dear all:
你地諗住幾時訂書?我問個女是否每個同學都有書單,佢話老師考慮比唔比一位同學升班,因為他考試好低分,不過最後都派了給他,是否派了成績表後才去訂?

原文章由 君媽 於 08-6-18 16:20 發表
Sorry, 學友書店是15%off.

Barbara:
尖沙咀港景峰Learning Pul.我個朋友也介紹去英國文化協會的英文course,是在油麻地天主教學校上課的.
學校的網頁首頁有新校舍的電腦圖樣,大家可以去look look!
原文章由 Barbara 於 08-6-26 18:25 發表
各位好友有冇佐敦區的英文班介紹?
One of my son will go back to school for summer course but the other one don't like what the school offered!
In order to make it easlier, I'm looking for some  ...

Dear all:
請問去學友書店訂書的家長取了書沒有?

Barbara:
我昨天打電話去問,佢話可以去攞書了,我下午巳經攞左回來了! 跟住落嚟便是攪校服,皮鞋和影相!

原文章由 Barbara 於 08-7-30 19:42 發表

No, no phone call yet!
Barbara

Dear all:
係啦!我個女都係8月20幾號才完成四本暑期作業,先前三本都算好快,但係卓思那本就真係.....寫的字又多,仲要畫甘多公仔,我個女最弱就係畫公仔,我叫佢"是旦"畫,佢又唔肯,花了甘多精神才終於做完,點知原來老師叫她們自己改,我那天下午打電話問個女有無功課,佢就話要改暑期作業,我心諗"唔係麻"不過無講出來,只係同個女講,嘩!甘犀利!做小老師呀!我放工返到家,她還有卓思那本,改得好慢,我諗我唔出手,她一定無得訓,所以我便讀答案,她改,終於9點前改完,我個女便說:「我長大後一定唔做老師!」
我心諗現在佢地細個唔知便同你認認真真做,認認真真改,到了三,四年級,仲有無甘傻,甘認真呀!
我都認為暑期功課貴精不貴多,這樣做真係無嘜意思!

君媽:
恭喜妳!君君真是好乖!
正如Elizabeth講,家長都需要休息,休息是為要走更長的路,小朋友也是一樣,如果每天都要做兩個鐘頭功課,那麼同返學有什麼分別?暑假如果去兩星期旅行,那麼又怎能完成那些功課?如果要吵吵鬧鬧去完成作業才可以去旅行,我想也不會玩得多開心! 卓思那本本是頗有創意的暑期作業,並不是完全是錯和對的答案,但花了那麼多精神去畫去想,原來是老師看也不看,我真是覺得
如果大家只是想做對與錯的功課,坊間大把,學校只需建議
家長有需要便去買,自己同子女對答案便可!
暑假的學習應該是同平日有所不同,可值著見聞,遊記,感想去認識這個世界更多!

quote]原帖由 君媽 於 08-9-8 15:36 發表
Elizabeth,
放心啦!老師又點會接受我的建議!改功課都改到傻啦!但是做project真的很好架!可訓練小朋友組織力,膽量,創意......對將來很有幫助的。可惜我叫極囡囡她都不願做,結果這個暑假我加多了約10篇作文功課給她,睇來我 ... [/quote]

Dear all:

請問有無人參加了網上的cambrige english ?
我寄了去參加,昨晚有人打電話來告訴我登入編號和密碼,但係我唔見左上半的通告,唔知個網址?有無人可以幫到我?

係呀! Thank you very much!ops:" />

星期三打風,昨天d功課特別多,我放工回家她仍未做完功課,阿女同我講話放學吃完飯休息了5分鐘就做到我回家,你地的小朋友覺得多功課嗎?

君媽:
A=8, B=9, D=5

我地小二的趣味工作紙都要諗一大輪,仲要解釋得佢地明,真係要讀番個數學學位先得.

我想問吓今年小二英文默書點解會有Dictation A及 Dictation B之分,星期四默Dictation B,在課文內5-6句,星期五默Dictation A,係派返來的默書紙,內容有些相同但又有不同,點解要連續兩日默差不多的內容?

君媽:
我都覺得無必要這樣,默得唔好,預默多一次就會好咩!甘不如就幫那些常常默唔好的同學預默啦!
或者今次默書唔合格,下次就要小息預默,唔通測驗測得唔好就要預測,考試考得唔好又要預考,那麼學生只會認為第一次唔洗甘認真! 其實默書要花一堂的時間,默兩次真是浪費好多時間的 ,況且內容又不盡是一樣,那就不是預默啦? 要家長自己揀10句默,我聽到未聽過如此荒謬的做法,真係100%家長無意見呀?家長不在港找誰默呀?菲傭? 無菲傭咪要搵阿爺,阿婆!

真係要同學校反映吓先得!

原帖由 君媽 於 08-10-1 10:23 發表

Mayc,
我知答案,但不懂怎樣解釋,只好請囡囡個個數字試一次,張工作紙有幾條這樣的題目,真的試傻她了。

小三才有Dictation A 和 B之分,我都覺得幾無聊,問囡囡為何要默兩次,她說因為有些同學默得不好,所以有預默,即Dictation B ...

Dear all:
這樣的做法,你地唔覺得有問題嗎?

原帖由 Barbara 於 08-10-2 17:23 發表

macy,
I asked On what is the difference between Dict. A & B.

以下是他演繹為何有Dict. A & B!

Dict B 是預默,老師在課文「畫」(Highlighted)嗰啲。Dict A 是默書範圍嗰啲,讀了A就識B!

He really prepar ...

Barbara:
請問妳知唔知Samrt Cambridge是否只有10本書做,我個女一早就做晒,現在無其他野做,況且我覺得個web-site都是馬馬地,早知我參加英文百寶箱啦!

原帖由 Barbara 於 08-9-24 09:15 發表

Is it My Samrt Cambridge? The site is http://www.mysmartcambridge.com
Barbara

Barbara:
但係我以為會有聽,講,讀,寫四個範疇,但係又好似無喎?
而d生字都幾深,不可能聽一次故事書就串到!
而我在網頁內找到一些好似是pass paper的東西,是否download出來比小朋友做,你有無用那些paper?:idea:

原帖由 Barbara 於 08-10-9 20:01 發表

mayc,
Shouldn't be, it said it will send new books every two weeks, i'm expecting too.
Kory like this one very much, he is reading and reading again, of course, those books he like!

Barbara:
我10月打電話去問過,佢話兩個月會renew一本新書,今次6本書巳經是9-11月的書,我巳經非常不高興(3個月重覆再重覆睇那6本書,)然後我個女巳經無興趣再上了,因為每次開都仲係那6本書,昨晚她做完每日一篇,上去又睇下,仍舊是那6本書,我非常氣憤,打電話去問,佢話一年只有11本書,叫我們重覆再重覆去睇,我真是覺得$140去買11本書睇是十分不值,因為網上像這樣的故事書&games的網站多的是,都是免費的,而且網上學習的方式是互動,更新快,每日有少少野做為原則,雖然錢不是很多,但我真覺得有被騙的感覺,我也send了mail給學校,希望學校能監察所推薦的教育網站,建議學校在學期尾時發問卷給家長,反映一下對巳參加的教育網的滿意度如何,以免家長招受損失和勞氣!

原帖由 Barbara 於 08-10-9 20:01 發表

mayc,
Shouldn't be, it said it will send new books every two weeks, i'm expecting too.
Kory like this one very much, he is reading and reading again, of course, those books he like!

Dear all:
請問有沒有家長知道學友書局的電話號碼!

Thank you!

原帖由 Barbara 於 09-1-13 15:41 發表

Dear all:
明天上午校見家長,我見9:00am,妳地呢?

請問有沒有小朋友參加校際音樂節?
我囡參加了小提琴一級(16/3am),請問有沒有同學仔同場?
‹ 上一主題|下一主題