用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 112868 於 07-9-18 23:36 硐表

有呀,不過隔離兩班都有lee個學期嘅默書范圍,都唔知點解我地班仲未有.

今日派嘅全方位學習通告都係我朋友打去問班主任先派咋,我朋友問班主任 點解我地班仲未派通告,佢話因為太忙所以忙記咗.我想如果唔打去問,佢已 ...

乜有範圍呀, 咁就好啦, 幾驚呀.....
上星期五囝囝返黎話咗我知學英文,今日見到張通告先知全名係英詩集誦.....

今日冇早會, 所以企左一陣就走啦, 因囝囝係班房見到我装装下, 我怕佢分心呀!    係呢, 你今日有冇送返學呀?  又撞唔到你添!

原文章由 召藥師 於 07-9-19 01:01 硐表

嘩~
我阿仔個班今日先有黎緊個次ge英文默書範圍(penmanship),乜中文同英文咁快就有哂上學期範圍?

另外佢地都冇全方位學習通告,係個別班有定係全級都係一樣ge呢?似乎某d一年級老師冇乜教一年級ge經驗,4班都各自為政,冇 ...

咁 D班下星期開始中、英默書未呀?

原文章由 112868 於 07-9-19 10:37 硐表

A班都有範圍喇!

係全校都有全方向位學習通告ge,低班會幫你貼係手冊到ge,你學朋友打去問班主任喇,如果唔係都唔知要等幾時先派,佢尋日唔打去問都唔會即日即刻派喇!其實lee d通告係上friday派ga.......d老師做嘢都唔 ...

A班有範圍ge意思係中、英都有?

家課册寫咗下星期二默中文啦,但仲末見範圍 wor.....点解呢?

原文章由 乖乖 於 07-9-19 16:55 硐表

A班有範圍ge意思係中、英都有?

家課册寫咗下星期二默中文啦,但仲末見範圍 wor.....点解呢?

原來中默範圍寫左係家課册內, 默一二三課,小詞典........
112868, 如我有錯更正下啦!

原文章由 112868 於 07-9-20 09:50 硐表
召藥師

今朝你 係唔係同乖乖傾緊呀?係唔係短頭髮果位呀?

今朝同我傾果位媽媽(短髮果位),係 B班女班長ge媽咪..........

原文章由 clymama 於 07-9-20 15:05 硐表
Hi, 各位:

大家嘅宝貝適應得好嗎?我亞女今日留校上學藝班, 所以又得開上BK八吓啦!
見到你地有些疑問, 但又無答案。如果有問題但又不需即日解決的, 可以利用"家課冊'內 "通知事項" 一欄(即家長簽名上面), 唔夠位可 ...

你真係講得好啱,我下次會跟你ge建意試下做.........

原文章由 hlw2001 於 07-9-20 09:38 硐表

英默是9月27日(星期四).
但老師就沒有提過何時有中黙, 更不知什麼範圍. 不過, 參考B班的資料, 有時間溫習定高效識字頭三課, 應該都差不多了.

我地 B班中默範圍如下:
高效識字1,2,3課內容.....
1.  填充
2. 相反詞
3. 左右加字法
4.  山的配詞
以上係囝囝抄係家課冊度,不過大家参考下好啦, 可能每班都有唔同ga...........
你地英默又默乜野呢,講黎參考下........唔該

原文章由 召藥師 於 07-9-20 22:05 硐表

English dictation is so simple, my son has learnt before, but already forgets how to spell......

I love my family.
I love my father.
I love my mother.
I love my brother.
I love my sister.
I  ...

明白晒, 即是 = story book ge 內容

原文章由 clymama 於 07-9-20 21:45 硐表

咁快識到 "朋友仔" 啦? 呢個先係最實際兼有效嘅方法。獎個 "叻 " 比你。  我去 啦!Bye!

自己送返學就有呢個好處囉........

原文章由 112868 於 07-9-23 22:09 硐表
乖乖

ths.......聽日唔使攞碟比我喇!因為我朋友已经借咗比我,唔該晒先,因打比你冇人聽,所以係lee度留 言比你.ths......................... ........ ...

今日我問左同班另一位媽咪, 佢話已收CD, 咁我又再重新番屋企搵過, 原來我放左係 CD架, hehe...等我仲成日話冇收過,真係冇記性, 好彩你問一問, 如果唔係到學期完結我都醒唔起有兩隻 CD呀.......Thanks....

原文章由 clymama 於 07-9-24 11:10 硐表
各位:

明天 " 中秋便服日", 提提你們穿便服呀!

多謝你提醒呀......Thanks

原文章由 召藥師 於 07-9-25 13:13 硐表
我都祝各位中秋節快樂!
同小朋友開開心心玩一晚!(不過要同阿仔溫定英文默書先得)

乖乖&112868,

請問妳地知唔知英默係背默定係讀默?
可能我前晚send左封千字文俾金校長,琴日老師貼左紙仔係手冊度解釋再度換班主任原 ...

各位, 中秋節快樂!!

召藥師, B 班會係 10/10 先有第一次英默, so, 我都唔知會係乜野形式默, D班幾時英默ar,  不過今次默果幾句全部都係 " I love my XXXX", 夠時間溫習ge話就背左佢囉, 隱陣 d..... ,  
另外, 今日 B班默左中文啦,問ar囝點默, 佢就剩係話限時, 跟住乜都冇講, 個心飛左去玩燈龍, 比佢激c......

原文章由 召藥師 於 07-9-26 01:53 硐表

D班27號(星期四)就默喇!都係個幾句(7句),阿仔未背得哂,不過就已經全部識讀默(不過轉過頭又可以唔記得哂)。

呢排好似唔覺你送返學ge? 轉為老公送呀?  
你囝囝係班既情况有冇改善呀?我都好明你ge感受, 但係想深一層,我地小朋友都開始長大了, 接觸多d不同種類ge 人都係一種學習黎ge, 從人與人之間ge相處去學習面對問題, 學習包容, 當然身邊ge朋友仔係善類就最好啦, 否則我地都要加倍留意教導, 令他們明白對錯, 從而有一個正碓ge人生觀, 我地千祈唔好比自己個人情緒影响到小朋友,我地要冷靜........其實講好似好易,但係執行起上黎真係要考下自己EQ, 我自己仍在努力中, 我地一齊努力啦, 有問題就上黎傾下啦,因為今日他人ge問題,難保他日不是自己ge問題, 大家傾下可以有互勉作用........開心D啦

原文章由 召藥師 於 07-10-1 22:25 硐表
阿仔同我地講,原來佢星期五個朝早會企企下唔舒服嘔到一地都係(一同風紀講就嘔),之後風紀帶佢去醫療室坐,入面得風紀冇老師,佢又唔識照顧自己,由得胃酸'頁'住喉嚨,我教定佢下次一定要同老師或風紀講要飲水。 ...

我個仔都試過係早會企企下唔舒服,唔知係咪食完早餐行番去學校嘅步伐急咗d呢?而家我會儘量預早d出門, 慢慢行, 去到學校飲啖水先入去........

原文章由 召藥師 於 07-9-28 17:27 硐表
乖乖,阿仔本英默簿派左番黎喇!
佢地要默哂7句,不過老師會讀出黎,而且仲有考埋phonics5題,應該唔難。

上星期尾收到 dictation sheet 2,有11句呀!!
1. Good morning, Miss XXX.
2.  Good afternoon, Sir.
3.  Stand up, please.
4.  Sit down, boys and girls.
5.  What do you want for lunch?
6.  What food do you like?
7.  I like eggs and beef.
8.  Put some lettuce on the bread.
9.  Put some cheese on it.
10. Put some pickles on the sandwich.
11. Put some meat and tomatoes too.

好似好多咁....唔知囝囝得唔得呢....

原文章由 召藥師 於 07-10-2 13:26 硐表

今次多咁多唔同句式ge?!
如果俾著我個仔唔知掂唔掂......
另外妳囝囝個班有冇fun dictation?D班第一次有phonics 5題,miss話下次會叫佢地自己默d食物名,默得多就有分加。 ...

B班剩係默咗中文,result 都派咗番黎,而英文就未默過,10號先默第一次......所以英默嘅形式都唔係太清楚.......
上星期五家長會,B班英文老師請咗假,所以英文方面我都要靠同你地其他班收下料.........

原文章由 hlw2001 於 07-10-2 16:16 硐表

乖乖:
1D班的英文科老師就提了以下重點:
1.
每個學期教12本story books, 一年就有24本.
2.
每本Story book跟一份worksheets, P.1是Phonics練習, 是老師在學校同小朋友做的, 家長不要心急在家叫小朋友做定. 尾 ...

hlw2001:
好多謝你這麼詳儘的資料!

B班班主任都有跟我們提過第三點,但由於她不是英文科老師,所以其他便不太清楚了......現有你的詳儘資料,我又知多些了....thanks

Hi 各位媽咪

今日我地班小寶貝去完旅行番黎係咪好開心呢!我個仔就不停話好好玩,仲話下次要帶埋個藍球去打,哈哈,佢好似講到學校個個禮拜都去一次咁....... 仲有呀,今晚臨瞓前仲要我教佢寫一篇日記記底旅行 d 開心事情wor.......hehehe 又幾好 wor, 主動要寫字,玩 ge魔力真係大............
不過今日真係辛苦晒班老師同義工家長 ,要看管住班luck繩馬騮 (全校),真係唔容易嫁.........

原文章由 召藥師 於 07-10-10 21:37 硐表

多謝妳地支持!咁妳囡囡愛屋及烏,對阿仔都好好啊~

另想問下乖乖,妳會唔會係屋企教囝囝個張英詩集誦紙?

初期收到張英詩都想係屋企預先教下囝囝,hehehe...但係望望下又發覺自己都唔係好識 ,後來,上咗幾堂,囝囝返黎讀番比我聽,又ok wor...幾押韻.....
‹ 上一主題|下一主題