用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

DBS今年成績大部分都好差, 中文1及2的人好多.

judy  其他科呢?  發表於 13-7-18 12:42

my son作文5**, 但SBA都因為學校整體中文成績差而被調低, 最後只有"4"

我個仔話, 在男拔六年, 唯一學到的就是"自信".  但平心而論,
師資學歷高但唔識教, 有很多
老師唔會因為教唔切, 要你補課, 因為他們要準時失踪
notes都費事比你, 阿sir話出面補習社的notes做得更齊更好
中六先來換老師, 一換就2,3個, 所以新老師都唔知點教你, 唯有上堂做其它嘢
試過liberary只准給IB學生用, 最後大家投訴後dse的學生才用得番

needaplan  Vow, thx.  發表於 13-7-18 18:34

其實個主題 是DSE result for DBS.
應該針對番學校的問題. 又或者給大家一个問題:-
謝師宴老師唔好意思出席?
答案 ?

ANChan59  同意!  發表於 13-7-19 18:05

唔可以出席嫁, 因為佢地都無教過書,點好意思接受多謝呀!

回復 overview 的帖子

對唔住,只是中作有5**,綜合、校本評核只有3,関鍵是校本評核會根據學校的成績調整的。要上訴會很复雜。至於丨B的中文都須要補習啦,要唔要介紹給你呀!我當然有補習啦!大型,私補,小班都試過,但効果一般。人哋都好難同你補,補未教的課程定補唔識的東西,定操卷呀?

講真心話, 大家在此討論當然輕鬆, 但針唔吉到肉唔知痛,
DBS今屆的DSE學生有幾多個真正滿意學校的教學態度呀?
人生真係無幾多個六年!  拔萃存在的問題不單是一科中文!
佢地的失望真是好無助嫁.  不如找多20-30個dse家長一齊討論,
就會明白真正的存在問題.

因為我們剛正式離開學校, 以前都很難跟學校, 老師溝通, 何況現在.
1)老師們基本準時放工, 好難找到人
2) 有些老師唔教書, past paper做完馬上收番又唔對卷, 唔知做黎有乜用?
反而之前被lay off的老師更有heart, 留低電話給有需要的同學.  所以謝師宴,
同時間邀請二位新舊老師, 只有被lay off的一位有胆出席.
3) 讀到中五學期尾才知有三科老師將会一斉離職, 但學校又唔當一回事

學生心聲: 直資學校中師資最?的一間

73662710  全香港top的直資男校只有dbs一間(英華有potential),如果dbs keep住咁樣,男生的家長選擇又少了。  發表於 13-7-22 16:38
73662710  其實之前非常希望小兒能入dbs,但現在會再觀察一下。始終成績非常重要,所謂的networkkng自己有料自然有人痴埋來。希望dbs吸收經驗,會越來越好。  發表於 13-7-22 16:34
73662710  我知道以前很多top津校少部份老師得過且過,現在給貴學費自然要求多一點點。一過好老師太重要拉,自己的經驗攞A定攞C好睇老師能不能提高學生興趣  發表於 13-7-22 16:26
73662710  我以前讀那間男校有少部份老師也是這樣的,聽到感同身受。您所說的只是少部份嗎?有在PTA反映嗎?校長會有行動嗎?  發表於 13-7-22 16:22

他們都共同努力過, 也走過你現在走的路, 學生的心情只有佢地才明白. 我只是其中–位學生的家長, 我都是過去的一星期才真正聆聽到佢地的心聲,心惰.
因為一直以來都認為band 1學校中的 band 1 生, 在校裏頭20-30%都有–定的把握, 怎料......高估了!

利申: 他們都是一群有心向學, 從沒偷懶, 互勵互勉的好學生

73662710  入得dbs,家長和學生肯定非常進取  發表於 13-7-22 16:52

你的建議是 : 最心痛是說得太遲 (苦中作樂!)
阿仔話齋 : 斷人米路, 猶如殺人父母.   
所以從來唔想打小報告, 又唔想令學生難做, 老師尷尬!

我終於記得重點係 : 唔好同校內比較, 會令你有錯覺, 以為可以好放心,
                                 要跟出面一般英中津貼學校比較會合理及合適.
                                 千萬不要以為自己讀緊名牌中學, 否則會有意想的
                                   失望!

elbar  唔通正步向九龍另一男校後塵   發表於 13-7-23 09:22
‹ 上一主題|下一主題