用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好?
樓主: 大造泓
go

好煩,係天水圍讀書定係出深水埗好? [複製鏈接]

原帖由 大造泓 於 09-7-31 18:32 發表
我個心想個仔讀深水埗,嘉靈, 但係我地而家住緊天水圍,因為仔仔個daddy 係嘉靈畢業所以應該可以入到.但係我地住得遠,搭西跃都要30-35mins , 怕佢地辛苦,真係好煩 ...

嘉靈係間好學校,不過咁遠,太遠。

原帖由 大造泓 於 09-8-3 12:43 發表
多謝大家意見,我自己都好想佢出去讀,但係我老公怕佢辛苦,話先己大人搭車都辛苦,其實嫲嫲 佢地係深水埗住,不過我地未問佢地意見,睇下佢地想唔想湊佢地放學.
我唔想佢地係出面住,始終都係1家人想1齊住. ...

返放學坐巴士可以嗎,因為中學才是教育關鍵。

原帖由 Kittymummy 於 09-8-3 13:02 發表
都唔駛怕小朋友辛苦呢, 呢個係自細既鍛鍊. 反而我個女因為住得遠, 所以朝早唔敢懶床, 一叫即起身. 好知守時既重要, 全年都無遲到. 睇返佢d 同學仔, 遲到果d 通常住學校左近......

...

我細個時就住係學校隔離,不過次次返到學校都會聽到上堂鐘聲,次次都會好險遲到。反而個囡囡要坐車,天天都早到 15-20 分鐘。

原帖由 Mandy0203 於 09-8-1 17:06 發表
我極不同意你的講法...
出元朗和出深水涉有咩分別,
一樣要周車勞頓...記住,辛苦足六年...

成日講到天水圍d學校好差咁...
廿幾間小學就係被你呢d家長講衰晒...

揀學校最重要,係以小朋友觀點出發...
記住,好學校不 ...

唔洗咁緊張,大家只不過討論下,好與唔好大家其實心知,不過就可以導出普遍家長的唸法,當某區某校多了解之後,自然先可以作出改善。不然,一世都唔清楚下收生不足,咪冲慘。

原帖由 Mandy0203 於 09-8-6 13:15 發表
唔使講咁多啦...你點睇都係覺得差...
成日以為天水圍學校的程度好唔夠咁...
其實呢區的學校年資短,就被踩,
咁對辛苦為學生工作的老師和
好多成績/品行好的學生很不公平!!!!
學習和做功課係要靠他自己的能力...
上到 ...

說得對,尤其是老師和學生的付出的辛勞,我地可以建議下,天水圍區可以點樣改善下佢地的形象。

說真,我們很多人都不認識天水圍小學,更可怳是了解。

原帖由 brian61950 於 09-8-6 19:40 發表
天水圍的小學好唔好真係好少人知.........
有冇人介紹邊間好和點好.........

等多啲人跨區入去讀,咁咪唔駛九龍塘,中西區和灣仔迫爆.

Support

原帖由 Kittymummy 於 09-8-10 09:54 發表
竟然有個c9 追住佢問$300 要唔要 !!!??? 之後weekend 係茶餐廳食野時, 見返果個女人, 仲帶住佢對仔女食野

唔係嗎… 好驚驚 bor,當派傳單。

原帖由 miriam 於 09-8-11 16:20 發表
我都係嘉靈舊生,而家住荃灣,最終我都決定唔揀嘉靈,雖然我父母住元洲村,但我都唔想佢地咁辛苦,所以揀返係荃灣返學‧
開始揀學校時真係好掙扎讀唔讀母校,嘉靈真係一間好好既小學,但睇返晒校車資料同上課時間,基本上我唔使再費 ...

嘉靈小一及小二係同區唔算多功課 la,放學時 d 學生打羽毛球打成個鐘先走,其它學校真係補習都補到十點先有得走,慘!不過聽家長講,今年可能會變,唔知。
‹ 上一主題|下一主題