用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小
發新帖回覆
go

小二女插班 GHS 德望 vs APS 宣小 [複製鏈接]

小二女仔比較活潑好動啲 收到兩邊offer 有無人知德小依家有幾多成可以升到德望中學?
宣小就不嬲升中都好似唔錯 但對男仔黎講好似好啲?
有無用家比下意見
   3    0    0    0

回覆 gabejang 的帖子

阿女好似都幾鍾意同男仔玩 但都知道德小好似保障啲 始終GHS都好好本身中學都諗住比佢讀女校
但驚佢十一年女校會好悶 同埋佢原本間學校都係男女校
唔知佢習唔習慣到

回覆 fltpanda 的帖子

哇 我之前睇17年有個post 話得五成

回覆 CamilleLily 的帖子

唔該你!! 其實綜合黎講都真係德望優勝好多 但係最驚係阿女讀唔慣女校

回覆 fufu17 的帖子

宣小唔係都係九龍塘三谷私校之一? 定係德望再谷啲?

CL0406 發表於 23-7-17 17:02
前APS用家勸你揀GH。APS都係好學校,不過始終有升中壓力。如果打算中途插班走,又要緊張每次默書,測驗,考 ...

好唔該你! 最後應該都會去德小,不過你地轉左去邊?

fltpanda 發表於 23-7-17 16:31
我見德望小朋友返學都好開心噶,各種性格女仔都有,大部分都係乖女,所以唔使太擔心
...

想問下會唔會知幾成人可以升上德中?

CamilleLily 發表於 23-7-17 16:11
回覆 luckyguy 的帖子

我諗小朋友無話讀得慣唔慣,始終都仲細,好快可適應。反而睇家長自己介唔介意,有些 ...

好! Super thx!最後應該都會揀德小 如無意外的話

Luikm 發表於 23-7-18 22:11
請問小朋友是否私校級頭,小二插班份卷深嗎?

私校但係間學校好hea 佢唔係好學到嘢咁 同埋啲老師成日轉 佢都唔算係top嗰堆 所以佢細b 俾佢多讀一年二年班 同埋佢本身英文幾叻 其它都正常水平 本身學校用英文教數所以入學考試有幫助啲

CamilleLily 發表於 23-7-19 08:31
回覆 luckyguy 的帖子

即女女原本學校讀緊P2?

佢ok啊 因為佢間小學好多轉走 一年走十幾個 同埋我地驚本身間學校好淺 名校又好深 驚佢跟唔到 所以寧願比佢讀多一年 佢知道都無乜抗拒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊