用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-10-13 13:46
我提下你楊康在非原生家庭長大,亦唔算唔成才,只不過歷史上宋金關係對立到不共戴天啫。
天生我才必有用我 ...
天生我才必有用係啱,所以每個小朋友都一定有佢天然既才,唔需要父母刻意去做父母想要既才. 另外若果楊康佢唔係因為宋金關係對立,可能結果會好些,但你所指佢既才,就真係我所講既唔高唔低既"通才".

ANChan59 發表於 22-10-19 15:35
在隔离帖的分享

早講家庭教育佔很重要位置特別提及鼓勵阿仔帶同學在家玩一事的確睇到好多野

stillgood20 發表於 22-10-30 13:04
好中醫難找.十分難.而一般水平.效用不彰.

故此, 影響了市民对中醫的觀感.

正常中醫係以基礎為本,咩都要快及急性子的人中醫不太適合,遇著好中醫都冇用。

stillgood20 發表於 23-3-14 08:49
這個危險, 驚慌心理,已經嚇怕了.問題來了.美國國債未來兩月達上限.
才是重頭戲.

其實早就知道會有唔好結果出來,大部份人永遠都係要出現了問題才去做下一步(香港教育都係),永遠唔嘗試見到問題唔早啲什樣去解決先,特別唔肯面對比人差心態既美國,做既野更不理破壞世界訂下的事情,呢啲咁自私心態永遠都係害到自己.
-
歐洲人都唔好得去邊,猶豫不決心大心細,又要面子又唔放得低尊嚴,繼續拖下去走回頸路重新出發.

-
英國......自戴夫人一失足成千古恨,不斷地失去應有既野,準備又要面臨國家分裂機會.

-
是否都說明外國既資本主義方式,大部份都係不利於群體,衹利於個人.真係貼切主題所講-夢醒時份.

ANChan59 發表於 23-8-12 12:05
比較的另一面可能是放手,放開,平常心。
衹係好多小朋友在小學既家長放唔開手/放唔開面/放唔開平常心, 喺呢個階段已經做就好多小朋友失去學習興趣,自然入到b1或出名學校都徒勞無功,衹有名譽而已.

回覆 ANChan59 的帖子

大部份講到初中高中放手,好多都係講已經管不了才說放手,放手意思在於信任自己孩子能力及學習力多少,
若然不是父母面子問題,怕孩子因合格與不合格,自然這個放手早都可以做到,不用到初中及高中去做.成日識得講學野係小朋友自己,比怇自己自然開心去學先最好,有時候孩子學得唔開心,主要都係怕家長唔想見紅做成,為入學校逼學呢樣學嗰樣,咁既學習方式已經不是孩子將來成功指標.

越早放手越令孩子更自我嘗試去學習,覺得IB模式好都係類似這樣,刻意培養就已經唔係IB這些學習方式. 衹係教育制度要分數問題,令好多父母存在著分數原因害怕升小升中去不到所謂喜歡學校.  既然冇必要是1就是0,學到好都係靠孩子自己,按步就班學到什麼能力,行行出狀元,最起碼這個孩童生涯都係過得快樂,所以這個放手既夢醒時份係咩時間,睇家長自己幾時肯放低自己要求.

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊