用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學註冊一問:港大中大
go

大學註冊一問:港大中大 [複製鏈接]

孩子9月入讀,想問註冊期間/開學前是否有得享受某些大學生優惠plan,例如電話上台,買office 365+, 電腦之類?想買365+,如果有學生價就想等一等先。

再想問問過來人/同路人,如果有得揀(唔計教學模式的偏好和direct yr2),醫科中大GPS和港大MBBS之間取捨,係咪真係有心向科研之路才揀GPS會好些? 我家孩子唔諗/無咁早諗科研,不過有些朋友仔揀讀GPS,正游說佢中(佢2邊都有offer). 見某uk 學生forum話mbbs今年有40% fail好誇張和好唔真實,兩邊學院差咁遠?所以想看看大家的意見和資料。
先謝指教。
   15    0    1    0

Charlotte_mom 發表於 21-7-27 17:42
答你第一條問題,註冊日迎新日肯定有優惠,只怕你唔幫襯

嘩!太好了,可以講下而家嘅年代有咩類型的優惠?
我呢d 廿年前老幾代入U見過 唔同銀行的信用卡迎新,電腦特價,上台,寬頻,咁上下。

kaifu 發表於 21-7-27 19:54
"再想問問過來人/同路人,如果有得揀(唔計教學模式的偏好和direct yr2),醫科中大GPS和港大MBBS之間取捨 ...

佢係心儀HKU嘅,話有挑戰性,不過CU嘅感覺,例如workshop, talk, 甚至interview當日的briefing都令同學留下極佳嘅印象,包括我家孩子。所以才想再聽聽其他的資訊,始終唔係讀6年拎個牌咁簡單,兩學院理念/人事/alumni/同輩學習氣氛都會孕育唔同的career vision。

當然唔會因為考試易定難而作決擇,不過是我自己好奇想知多些。

謝謝,你說得對啊!都係佢自己揀,有時佢會問返我讀hku好嗎?唔多唔少都係想我“支持”下講幾句。我做家長只期望佢enjoy the learning journey就好了。

P1001S 發表於 21-7-27 20:53
回覆 Augesttime 的帖子

或者樓主直接聽吓MBBS和GPS學生點講, 有無睇過呢條Youtube?

P1001S,你的帖子常常都好實用! 我俾咗條Link佢睇,哈哈哈,見佢睇都咪咪笑,唔知佢個心諗乜。之前佢都有睇過幾個來自2邊學院的學生嘅YouTube channel,睇下2邊嘅醫學生生活點滴。

多謝你的介紹。

mami42 發表於 21-7-28 03:44
你小朋友有冇讀Bio, 我見我仔仔d同學冇讀Bio都選擇CU, 當然有讀Bio 都有簡CU, 佢哋想讀得輕鬆啲,有多啲U  ...

佢有讀biology,都係最common take嗰4科:maths,physic,Chem同bio。

以前去過hku 生涯規劃的talk,大約2019初,教授講過該年year 1 有大約3-4個同學(non graduate entry)係無讀biology。 我有問過我孩子如果有讀同無讀有咩分別(用year 1的IASM內容計),佢話如果無讀或者讀得唔多唔熟都係無咩分別,如果識得多又好熟就輕鬆少少,但都多嘢讀。

係啦,佢d朋友仔游說佢揀CU就係話讀得輕鬆d又有伴。

ILOVEMEDIC 發表於 21-7-28 13:12
回覆 Augesttime 的帖子

想要U life一定係入中大可以叫你仔仔問下啲師兄師姐 港大啲教授點對啲學生 就會明 ...

不如你講俾我地知啦! 我諗呢度都好多人想知多d㗎!你講俾我地知啦!

我就係無識人讀MBBS,我先想上來問。亦唔識d師兄師姐,無論hku定cu那一邊,無得問啊。

F15X5 發表於 21-7-28 16:21
早些年 CU 收 NJ的學生比HKU多;近這兩年 DSE 學生比较傾向 CU; IB的學生習慣continuous assessment , 平 ...

照大家各人嘅描述,我覺得咁睇又啱唔啱呢:
HKU的130 curriculum係無得衝, 點衝都係膽搏膽咁賭,未必過到,所以大多數local能力上較難應付/穩陣起見,就不如揀CU了?因為CU有範圍有notes? 起碼叫睇到個“欄”先有得衝,睇到去到邊個“位”(範圍)先會過到?

F15X5 發表於 21-7-28 15:47
之前有高人分享如下
孩子在HK U 感受大致相同, 有學生一路考試一路喊….

多謝你嘅分享,見到你列出各點,真係好清楚。我再對對自己家中嗰件 ,又真係明明地點解佢心儀HKU,同描述嘅都非常接近。
睇完晒,似係疊埋心水諗下報甚麼common core,下個月幫佢望2眼,怕佢reg埋晒d死亡之科就慘。仲要諗好唔好waive英文,佢話有前人講,waive咗要take個 CC代替,咁英文係piece of cake,倒不如照讀。但我又諗,到時要問清楚,始終年年不同,可能今年唔可以咁做。
多謝你嘅資料!

ILOVEMEDIC 發表於 21-7-28 16:14
唔係咁睇的真係好睇個人性格
有啲同學仔面對難題果時好需要peer support 我覺得呢個情況CU既細組模式大家互 ...

都係,性格都要夾先得。 你令我諗起以前U life@UST,真係密密做密密測無停手,我自己鍾意多d來密d手,怕一hea就好難收拾心情,就幾OK科大嘅style。我見有同學做到喊,追到知2nd-up無望就無晒鬥志。
當然UST無peer group呢支歌仔,見你唔掂唔食咗你已好好了

mami42 發表於 21-7-28 20:47
咁你小朋友最後係唔係揀HKU?

乜醫科Reg day 要自己揀curriculum? 我以為醫科係fixed block

我估佢都係揀HKU㗎喇,佢話事。

HKU人人都有common core要讀,medicine都要讀4個,我係見faculty website/大學website有講。而以前有媽咪分享過話報咗關於finance定理財的common core subject,所以才有些少認識。

我在網上search 有關這些key words 都彈出某些forum的content,咁上下。年年開甚麼subject都唔同,都係到時先會知。我估係咁。

73662710 發表於 21-7-29 14:02
其他faculty唔清楚。在醫科, dse上來failure rate最低!

唔該晒!
之前我見過好多帖都係話dse唔合格其實係佔最少。 相信咩學制都係要重新洗牌,適應faculty的要求去努力盡力讀。

不過見你和heha兄提及的專科試是甚麼來的?是讀到y6的畢業試的試卷?還是指實習後揀完專科再讀6-8年的那個試?

雖然唔係我讀,不過各行各業的事物都好奇想知道下。或者分享下有關的 links,我自己去睇下。謝謝指教。

73662710 發表於 21-7-29 17:04
專科試是畢業後再選擇專科的post graduate 試
Undergraduate 階段唔需理咁多!

明白晒, 我的理解也是估這個試是好多好多年後的考試。確係完全唔關undergrad嘅事,大家清楚晒。
‹ 上一主題|下一主題