用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
樓主: Charlotte_mom
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-17 01:23
「講過算數」其實咪即
「講過」之後就「算數」喇!

收幾多點收法完全係醫學院自已定,我完全尊重。但梁院長啲表達方式,似一個政客多啲,絕對有極大改善空間。

小鹿揀學校 發表於 21-8-18 16:01
DSE 基本上係呀

梁院長點講都無用同唔仲要,對家莫仲棠已在公開場合講過啲40分係有統計一半唔合乎港大medic 36分資格。可惜莫仲棠無講得好清楚另班40分係收咗入中大medic定點。
但中大一定有收best 6 35 + 5的,呢班學生最起碼year 3, 無聽過讀唔掂。

P1001S 發表於 21-8-18 16:11
梁院長點講都無用同唔仲要,對家莫仲棠已在公開場合講過啲40分係有統計一半唔合乎港大medic 36分資格。可 ...

搵埋條link

https://topick.hket.com/article/2351444/中大醫科收生標準維持7科40分%E3%80%80重學生自主不做「啤機」醫學院

王家爸爸 發表於 21-8-18 16:12
咁知唔知道同分會點處理?

無論中大定港大dse都算有位,36分/40分同分過咗interview就一齊收。FYI 到開學係唔止265人,即係多開幾個位係有此彈性。

王家爸爸    發表於 21-8-18 16:25

Poyau 發表於 21-8-18 22:54
中大2020年M/LQ皆為36分
會否已改為與港大同樣最低36分?

LQ 同最低收分無任何關係。我不知道2020年CU有冇收35+5學生。但很大幾率有因有很多組合可能性,最後X 5又得有M1/M2加分最後X加返上去又得。2020也和今年一樣,40分過了interview 就收。
畢竟LQ之下有成30多人。

bbbusy 發表於 21-8-22 08:47
高分但沒有面試機會、沒有CO、沒有offer!  這是AL的獨有待遇嗎?  IB和DSE的情況會是如何?
...

你要先了解香港2間大學醫學院收生要求例如CU公開講過希望收top 1%, 實際DSE 收生分數約是top 2%。咁 A-level 4A* 是有多少%呢?每科去比較,A*約莫是8%連DSE 5*在個別科目也少過這比例。

Augesttime 發表於 21-8-22 11:33

佢地收嘅4A* 係兌現返UMS(如果係gceAL)去計,無95/100 ...

多謝補充,無影響給那位朋友答案。4A* 已唔代表你係top1-2%, 大學仲要睇其他。
‹ 上一主題|下一主題