用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

回覆 magmum 的帖子

我反而見校車得朝早, 如果係讀PM咁點算.

回覆 ph_acc 的帖子

i just read from website:
  • Nursery Morning Session (age 3): HK$ 114,000
  • Nursery Afternoon Session (age 3): HK$ 81,000
  • Lower Kindergarten Morning Session (age 4): HK$ 75,000
  • Lower Kindergarten Afternoon Session (age 4): HK$ 75,000
  • Upper Kindergarten Morning Session (age 5): HK$ 81,500
  • Upper Kindergarten Afternoon Session (age 5): HK$ 81,500
they didn't mention the Extended day fee...

如果讀half day又得一程校巴都幾麻煩, 佢地個campus好唔就腳.

我都係想揀半日的幼稚園

回覆 ph_acc 的帖子

我岩岩打去問, 原來K1 (lower kinder)係要開始返全日

回覆 timzoeydon 的帖子

我如果apply得nais都會由最早班讀上去, secure個位.
因為睇其他IS(e.g. ESF)都唔係要返全日, 請問仲有邊間要返全日?

我黎梗想住馬鞍山,心儀梗esf, ics, nais & ais (esf & ics 有half day)...我仲有邊間可以棟? ?
fis會唔會太遠?

回覆 964000 的帖子

我就係唔想阿仔咁快番全日.
我suppose佢N, K1 & K2 返half day, 去到K3/Year 1先返whole day.

melobi12 發表於 20-9-16 18:08
住馬鞍山可以諗埋大埔啲學校,我問過幾間都有校車去馬鞍山。(不過我主力問小學部嘅校車)

FIS 如果你住 ...

大埔都唔係好多間。

FIS係Tko? 30分鐘可以去到?但見佢year 5 開始要返jardine lookout,咁咪勁遠囉

964000 發表於 20-9-16 18:16
番半日,其他時間可以自己學下音樂游水打波個D,仲有中文。
如果番全日,就逼晒星期六日。
加上疫情之下, ...

就係想佢有番d family time, 或者有時間去下d興趣班,但如果讀nais就全日比晒佢。

我小朋友15個月, 下年開始返2歲N班.
我比較prefer從細就開始讀起, 所以而家報得既都報左先, 學之前既JM講K1叫做比較易入.

你都講得岩, 而家都唔輪到我地選擇學校, 如果冇得揀既情況下, 全日都要讀.

sabsab122 發表於 20-9-17 12:59

但係我見佢個網站巴士路線嘅部份只係㗎得上午,同下午放學時間,咁返pm班嘅小朋友 ...

我尋日打去問,佢話am/pm都會有車

melobi12 發表於 20-9-17 13:28
烏溪沙站好似尾站,接完就直出tko,所以上校車時間仲晏過去 大圍Anfield 架校車....

大埔都好多間呀,JI ...

問左fis tko校車,佢冇車去馬鞍山架

magmum 發表於 20-9-17 13:29
來回都有?咁還好
謝謝各位用家的意見,的確俾我地了解多左學校好多

佢係咁答我,不過係你可以自己打去confirm下

melobi12 發表於 20-9-17 18:50
但我今年3月先問校巴公司攞佢地啲bus routes,有一條線係火炭-> 大學-> 烏溪沙 -> TKO campus

仲有時間同 ...

今朝打去架,如果冇校車我唔會報fis啦。

chocotung 發表於 20-9-17 22:09
謝謝~ 嚇一嚇以為講緊NAIS !
就大潭campus 而言,今年感覺好像少了一些外國人,外國人一向流動性大。以我 ...

我想問下你apply時有冇交HKID AND PASSPORT? 我小朋友冇申請,係咪一定要交?
‹ 上一主題|下一主題