用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 限制使用手機程式
go

限制使用手機程式 [複製鏈接]

heidicyli 發表於 20-9-6 12:39
自從疫情以來,小孩天天在家沒有約束地使用手機,電腦,每每發現他們不太懂得約束自己使用時間,因而與子女 ...

用iphone定android ?

用iphone 在管控上方便啲。。用營幕使用時間黎控,可以揀app控制用幾耐,又可以揀全放某些app。。。

但,你已經放哂手機比佢用,再操控番會比較難,不如同佢溝通好點用手機較好。

heidicyli 發表於 20-9-10 14:18
回覆 kyu0203 的帖子

是的。你已講到重點,因之前太鬆,宜家收緊不易。希望大家可以多交流一下,讓一些還 ...

我小朋友初初係比samsung 平價機佢,後來朋友教我,小朋友同大人一齊用iphone,幫小朋友係iphone 到開個apple id,掛番落大人部手機到。。呢個方法都幾好,我而家set住幾點後停用,只開放電話通話同whatsapp ,其他全鎖。。而game app就限時使用。。

Amy12 發表於 20-9-13 11:00
小朋友ID要同家長同步嗎?

與家人共享到加小朋友apple id

Amy12 發表於 20-9-13 11:19
小朋友手機睇到到家長手機D資料嗎?我係自己手機可以睇到小朋友手機睇緊咩嗎?
...

會睇到小朋友用咩app用左幾耐?

小朋友會係「尋找」app到睇到我既位置,同樣我也睇到他的位置。

little_yolky 發表於 20-9-17 21:09
乜可以響我部機度控制的嗎?

你指iphone ?定android ?

iphone 可以

android 好似都得,若小朋友年齡13歲以下(好似係)用小朋友名開個電郵同埋係手機到登入,好似大人要裝個google 家長監控app黎控,但我冇真正試過。

little_yolky 發表於 20-9-17 21:19
我哋三母女都係iPhone。

你個女的apple id係咪佢地自己?夠18歲未?
要佢地電話係自己獨立id,年齡18下。。

你係家庭成員到加埋佢地,就可以了。
‹ 上一主題|下一主題