用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Chun_ng 發表於 15-11-16 22:55
體育也計分嗎?我小朋友也小四了,真的要好好諗下需要什麼改善!小朋友不是好叻個種,但可以再谷一點,小提 ...

我女P4開始玩長跑, 不是為了去考中學, 只是興趣吧了。有些天份及潛質加上遇到好的教練, 幸運地在多項長跑/越野比賽攞到獎。有時會跟daddy去做義工, 主要是同d視障人士操跑.另外,有學鋼琴及笛子,純是興趣,沒有考試
今年剛升中一, 用學業成績及長跑入了間B1中學, 現在是田徑校隊

妹妹頭    發表於 15-11-17 08:09

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-6-18 21:17
諗住小四盡攞⋯⋯我真係接受唔到P5用5個月時間操校際,雖然佢每次比賽完都有神進步⋯

...
好多學校都唔睇P4的獎狀, 只睇P5-P6

Yanamami  申請直資,P6獎都遲了……  發表於 16-6-18 21:55

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 22:01
體藝咪睇囉,其餘好少睇 P.4。
重有直資/私校會睇P4, 官津校通常唔睇

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-6-18 21:17
諗住小四盡攞⋯⋯我真係接受唔到P5用5個月時間操校際,雖然佢每次比賽完都有神進步⋯

...
阿女P5-P6 時,差不多每日都有操跑/練波, 星期日好多時都要比賽, 其實只要分配好時間就冇問題

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 23:05
可風有睇, 係學界都參加唔少比賽, 今年女子組亞軍, 男子組殿軍, 男女子組冠軍係荃官拎晒.
...
可風一向都參加不少比賽, 荃官自行時只是著重學業成績

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 23:18
所以荃灣得可風岩我囡

me too, 所以自行時阿女報了體藝,黃笏南及可風

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-6-19 08:55
我都明白~~你最了瞭解阿女能力同需要,如果佢学術需要加把勁,的確係要抽番d時间出黎,所以你要認清前路, ...
上年同學仔只用成績自行時入了WFN

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-6-19 13:57
呢两年升中人数少,到佢女果年又開始回升就可能难dd?
WFN有新校舍後,真係多左人選,明年升中人數開始多左,咁真係會難dd ,
‹ 上一主題|下一主題