用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

回覆:一默書我就激到喊

我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課愈來愈多,我都放手由佢做完功課就算,測驗考試出默書範圍先專攻溫範圍,佢成績一直中上,因為其實默書只佔非常少分數,唔太影響成績表分數。
我心得係,每個人長處短處唔同,我果個記憶力係佢弱處,又係用盡好多方法都係成效不大,但隨住佢成長,佢會慢慢搵到佢獨有既記憶方法⋯

引用:Quote:susi1024169+發表於+16-9-20+14:41+

原帖由 tinaleung 於 16-09-22 發表
請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,
謝謝 ...
儲字庫,其實隨住佢一路學習,字庫都自然會儲起,既然夾硬要迫佢記而成效又不大,何必勉強?
我仔學校不供詞,其實都係用課文中既詞語出題,所以考測,佢會專攻考測範圍既課文生字。至於造句,我教佢唔識寫某詞語就用其他識寫而又最合適既詞語代替,作句作文其實可以好靈活去答題,最重要作得暢順,所以問題不大的

回覆:一默書我就激到喊

其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實我都曾經同大家一樣,好著緊點解人地小朋友默書可好輕易拎滿分,我仔就溫到著煙先合格?曾經為左默書分數搞到兩母子喊曬,破壞大家辛苦建立既親子關係,關係要破壞好易,要重修番係好唔容易,其實值得嗎?默字只想佢識多d字,但其實隨住佢成長,呢d「生字」慢慢地佢都始終有一日會識,日常其實見得多、寫得多自然會記得⋯
既然如此,何必勉強
共勉之

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+16-09-23+發

原帖由 little_kid 於 16-09-23 發表
多謝你! 真的, 見人哋温一次就💯分, 我的温十萬九千次都唔識真係好心痛! 心痛不是成績唔好,而 ...
其實我都睇好多書,上網,搵好多好多方法想幫佢搵到岩佢既方法,但發覺原來始終係要靠佢自己發掘

‹ 上一主題|下一主題