用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機
go

阿仔(中一)和同學偷偷去網吧打機 [複製鏈接]

樓主家平日唔比小朋友打機at home, 如是否電腦lock死左?

我朋友個仔又係成日打機, e+頭痕到不得了.

啦! 甘你小朋友成績大沒有退步? 如果佢係一間唔錯既band1中學, 成績係中上既, 甘都有機會讀大學.

不過, 我就接受唔到每日打兩小時, 甘淨係做曬功課, 就比佢打, 書都無時間溫, 就算初中應付到, 上到中4/5先至發力, 就遲啦.

係我既話, 會唔同佢換機, 等佢打得無甘過忍.

不過, 屋企部機太慢, 出去網吧打, 去左就更加唔會讀書.
去網吧要用$, 唔好比甘多$, 比張百達通佢去賣飯, 唔好比$, or比少d.

我朋友個仔又係讀一間男名校, 裡面讀唔讀書無人理, 好多底層男仔會考得2/3分, 又係怪著玩果批, 連ivy都無得讀.

我公司以前有好多part time(包裝), 打機打到唔返工.
佢地e+好後悔+! 佢地人生仲有幾十年, 都唔知點過.

e+小朋友唔話得甘多, 一句起兩句止, 用行動封殺.

如果小朋友鐘意運動, 叫佢打吓波, 打完都累.

原帖由 senpei 於 11-11-17 14:22 發表
電腦的sound card 壞了, 所以打機(玩 counter strike online, cso)冇sound, 佢有要求我換部新機, 我話出年暑假儲到錢先換, 平時一個星期玩2小時, 合理嗎?

‹ 上一主題|下一主題