用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告?
樓主: MPSW
go

小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告? [複製鏈接]

MPSW 發表於 19-2-28 17:18
如題?
報咗會否影響面試機會?
定係唔報,收咗先再算?如果學校收咗,之後發現報名時冇申報,會否被取消學 ...

MPSW 發表於 19-3-1 11:50
Thx 各位!
即如我apply 時已申報而學校又收(知道學校有這方面的support),咁到時學校的support 就會是免 ...

額外服務當然要自費,如嚴重需要Shadow 個D要自己請,情緒社交班要自己報,如果可上廣東話班多選擇好多。如果想免費support只可政府某些津校(S位I位?我都不清楚)

lui 發表於 19-3-14 09:21
http://www.letchildrenbe.org/archives/516

國新聞 / 最新消息

不過我見過嚴重的case, 不吃藥真的學都番唔到,已經IS亦不是追成績,可以點。除非home school .

忘憂館 發表於 19-3-14 09:59
任何藥物都有或多或少的副作用,你走去看看Panadol的標籤也列出N種副作用啦!

而ADHD藥所列出的副作用是 ...

Agree, 最緊要不是濫開濫用,when the benefits outrisk the risk 都是值得吃藥

a_for_apple 發表於 19-3-22 07:35
Sorry 路過.......
我想講我小朋友因為食 adhd 藥而引發咗 tics, 之後就算停晒藥,啲 tics 仍然都有。我唔 ...

有頭髮冇人想做lar喱,我見過D case已經在國際學校讀,但唔食藥連學業都完成不到,或同老師同學關係很差,仲比人bully, 食左藥真係好好多。不過同意輕微的或只為成績好少少就稔清楚係咪要食藥。及將來就業也要考慮是否應該從事一世要靠食藥才應付到的工作。

‹ 上一主題|下一主題