用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

醒目開學勳章

vienchan 發表於 15-10-28 11:02
真係有喜有悲,同埋有d不知所措,呢篇文章都令我有d共鳴,所以同大家分享吓

阿仔愈大愈感受到,想搵個啱傾 ...
我選擇自己知就夠,唔會同朋友,同學家長,什至丈夫家人都唔會提....會減少好多好多煩惱同猜疑.

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 15-10-28 18:39
但小朋友自己知,佢會自己同人講,好難唔同屋企人講。
當然亦會叫佢周圍講,尤其是唔熟悉或新相識嘅人。
我的小朋友可以做到絕口不提,我自己都極少主動向人提及,上資優課程,都只管自己上就好喇,旁人問起,就只答去行街..因為,我地有過一段經歷,以後就知道點自處.

醒目開學勳章

浩霆豬豬 發表於 15-10-29 11:40
的確唔容易揾人傾,我試過最初知道阿仔係資優同時發現佢有焦慮,揾個好熟朋友傾,我每講一句,佢就答我:無 ...
我都明白咩感受,講者無心,聽者有意.
簡單一句: 道不同,不相為謀.
我小朋友小學階段是最寂寞,無咩知心好友,佢成日覺得其他同學好幼稚,起初都有去迎合其他同學,但日子耐左,佢覺得好無趣,佢最後去番圖書館,去睇書,去搵老師傾計,幸好,佢性格樂觀,EQ都夠,身旁都有朋友,社交無問題.
後來,去左HKAGE上堂後,佢係笑住落堂,佢話好爽!身邊同學都好同步,渡過左一個又一個愉快的暑假.
至於,在我方面,可能我係ftm,好明白佢需要咩,知道點去處理佢,宜家佢已經係一個中學生喇....改變成為理論派!

醒目開學勳章

浩霆豬豬 發表於 15-10-29 17:09
可唔可以分享吓係咩經歷呀!
人與人之間比較心態,大人有,小朋友都有!
經歷就無謂寫喇,結論係愈低調,愈快樂!
上黎呢度望下同路人post,都夠用.

醒目開學勳章

Activehealth 發表於 15-10-29 17:43
請問HKAGE學生上堂是否用廣東話?
阿仔係英文人,廣東話未必聽得明。
諗緊報唔報HKAGE.

睇下報咩堂,大部分係用廣東話。另外,都有外籍老師教,我小朋友報過一個course,o係教寫英文戲劇劇本,超好玩,到宜家佢都念念不忘。
你可以上網了解,hkage課程介紹都好詳細。

醒目開學勳章

浩霆豬豬 發表於 15-10-29 18:36
咪就係,香港而家嘅教育係埋沒緊資優生嘅天份同創意,要佢哋填鴨式,乜都跟model answer,抹殺佢哋嘅天份:n ...

絕對101%同意,標準答案就真係死跟標準答案,就算答左同意義既答案,都唔俾分,我小朋友唔鐘意死背書,佢理解後用自己文字寫番出黎,都唔會有足分,因為唔係model answer.....真吹脹!
機緣巧合下,一個教授黎教一堂,無限定係咩野,總之用想像力去諗下有幾多個方法可以去做出一個立體,我小朋友同另一個同學就玩到好興奮,因為,可以俾佢地盡情發揮,連教授都玩埋一份,事後教授仲提議老師加學術分俾佢地兩個,......所以,香港教育=死背 !!

‹ 上一主題|下一主題