用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 重讀K2, K3定小一
樓主: jolee
go

重讀K2, K3定小一 [複製鏈接]

囝囝現在是K2, 言語能力及理解力弱, 專注力不足, 老師認為上K3會較吃力, 但建議他試升K3, 跟不上就重讀K3因課程較深有助升小. 但我擔心重讀K3, 囝囝見其他同學可以行畢業禮但佢無份會唔開心, 而且K3一開學就要報小學, 上K3後才決定重讀時間上有D難, 有無JM的小朋友試過此情況呢?
另外, 於小一自行分配學位階段, 報柴米有25分優勢, 但此校屬柴灣一線小學, 課程深, 而報其他小學只15-20分,入讀機會細, 應如何決擇?
   4    0    0    0

回覆 hha 的帖子

記得您問過小朋友升小的問題, 請問小朋友是否已選校?有無東區學校您知道對A仔較包容呢?萬分謝謝

回覆 hha 的帖子

明白, 萬分謝謝您.

先謝謝各位意見. 其實重讀一年較好, 問題是應該重讀哪一年較好呢?實在很難決定

回覆 crystal媽咪 的帖子

K2功課免強都跟到, 寫字都OK, 但課程內容唔係完全了解, 老師話佢最大問題係社交溝通同專注, 上課唔專注當然唔了解內容, 如在家再講解就好D, 但有時都唔肯定佢係真明白定死記D內容. 語言能力較同齡弱半年左右, 所以影響社交溝通.
老師話重讀K2好處就係因課程較淺有多D時間訓練改善佢情況 . 如重讀K3, 就因為課程深可俾多年時間去學習了解. 各有好處, 所以難決定.

睇完各位的意見及分享, 我決定照上K3,希望多加訓練,佢都可以跟到.
在此再次感謝各位幫忙!

crystal媽咪  努力  發表於 16-3-7 16:41

回覆 fishcowcow 的帖子

您的資料好有用, 請問您知否東區哪間小學對SENS較包容? 謝謝您.
‹ 上一主題|下一主題