用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? ...
go

上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? [複製鏈接]

回覆 i_love_leibb 的帖子

樓主,你小學最好入SRL, 就算派唔到都可試插班,因我見幾年都有德雅小學生插入SRL(我知起碼有連續3年), 入得SRL 基本保証直上書院,如成績在頭一批,會有很多選擇。每年在SRL P6的頭1x-2x 都會向外闖,DG,HY,GH,SPCS, 上智(都喜歡收SRL囡囡),女英華,聖提和瑪利諾等(只計女校,男女校都有但唔多)

i_love_leibb 發表於 20-6-6 03:48
我想問插班入係咪都要有地址?我而家都諗緊點入SRL /德雅之類,同埋幼稚園時應學d咩會好d?
...
我的經驗(插SRL)係真係要有較好的英文底,中和數只是你自己教快半年就得。但本身係咩小學都好重要,因我見係:之前有X小學師姐插入過,SRL 知位師姐程度會較易收你(當然都係X小學)。我女當年插入,亦有部份原因係有同校師姐之前一年插入,成績亦保持頭一批. 我之後3年亦見幾位德雅生插入,亦見佢哋啲師姐都有成績保証。

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:32
我想問如果插班就唔洗睇地址、分數?你女女好叻呀插班應該得好少,考得入好勁,咁佢而家翻學ok?我 ...
考插班咩都唔睇,基本上只睇成績,除非你識高層人員。我女已是初升中生了,佢讀時基本上無咩大問題,老師都好好(插班入得,成績基本都係頭一批的),我眼見啲同學都好純。佢最後無上書院,選擇了入直資,其他同學大部份直上書院,上書院的同學亦唔見讀得好辛苦。
‹ 上一主題|下一主題