用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
樓主: queensroad
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

Re: 今日又一村面試.....

今曰去完啟思再去又一村。我又講吓對又一村感覺...我取報名表時既問女女要唔要欽水又遞紙巾抹汗,最後又教我如何撘車,更連翻叮囑我覺得如果係表面功夫都要係高手高手高高手至做到噤細心,但感覺好好唔覺得假情假意。今日面試見到其它老師都對身邊路過小朋友打招呼,當笑容不缺。打字慢其它不述。整觀而言係一間有心辨學的學校。   

hi  又一村都收左我囡囡讀上午班,原本我都想比佢讀全日班, 但驚佢唔識應, 學老師話, 比佢讀完k1, k2 才轉全日班, 而老師話唔會冇位,  interview當日,我都有去啟思見, 但又一村比我的感覺好好多, 過程一啲都唔亂, 啟思就是一個亂字.

queensroad 寫道:
有無係讀K2架?我個仔插班入上午K2~~

另外,不如統計下~~
K1(上午)

K1(下午)

K1(全日)
1) 金毛B媽
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)

今日(10nov)提早交留位費--k1(am),見到校務處貼住2006年小學派位情況,不過只有百份比.無實際數量. 好似華英最多,其次瑪利洛修院.而我留心"油天"都好多,如有錯誤,請修正.謝謝

因我覺得老師對小朋友態度及環境好重要。小朋友去到學校唔單只學知識,要學得對人對事的處理,如果好似另一topic 講兩個老師對小朋友,又或者小朋友怕老師不敢發問,那上到小學又如何!我覺得小朋友首要建立主動學習為上策。我以前係基督教知道一樣野--聰明的放羊人係要企係前面教曉羊群,等羊群自動跟箸學習,唔聰明就用木杖係羊群後面又打又罵,好辛苦才到目的地。當然我懶我唔想做後者,況且眼見會考D狀元都唔係用木杖打出黎。而又一村老師對小朋友態度我就好滿意,只要大家留意面試時有小朋友哭,老師反應就知一二。
其實我好彩固面試肯講野,好多老師暗示合格及學校都有回信(絕無誇大,只不過好多面試都好求其,蒙混過關),當然大埔道崇x,就無咗留位費   

K1(上午)
loveagain
612 (女)

K1(下午)
1)RebeccaChan(女)

K1(全日)
1) 金毛B媽 (仔)
2) BeJaiJai
3) Peggyyau (女)
4) littledada (仔)
5)ILoveyou520(仔)
6)vienna(仔)
7) Joshua_BB(仔)

k2(上午)

父母一職都係新手,各校有各好壞. 學校不足我可以盡量補救.e.g. 功課不足咪自己加夠. 學校環境不足咪多去公園. 但小朋友失去學習興趣,自問唔知點補

嘩, 都好多人喜愛又一村, 唔知將來會不會是同一班呢 ?有冇小朋友已經係其他幼稚園讀緊n1 , 我想找, 但唔知邊間會有插班, 我想佢習慣吓番學, 可以比佢同多啲朋友仔玩, 可否比啲意見, :  :
‹ 上一主題|下一主題