用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smc出offer未?
樓主: loklok_mom
go

smc出offer未? [複製鏈接]

bearclub 發表於 23-3-26 18:18
唔係咁短?你意思係佢嗰句有個「信」字? 全句係「有reject信架」咁樣?
...

其实报考人数多过收生数,最终都令有人rejected,人越多报,越多人收reject,這是事实,只是時間問题,而且,今年似乎多了人报直,成功率会再底d添,做好心理準备同continency plan都好重要。

多了人报直資,即小了人报官律,話唔定今年大抽獎或叩门官律會更易些

bearclub 發表於 23-3-26 23:49
你錯重點了。

重點唔係最終有無人被reject,重點係:暫時未有人話收到reject 信,但就有人出嚟亂講話見到 ...

哈哈,你冷靜d先,唔好上火到亂晒思路先

各下是用家还是应介申請人

bearclub 發表於 23-3-27 07:00
亂晒思路嘅會唔會係你呢?
你連我講嘅係咩都未睇清楚,然後又回覆我啲不相關嘅嘢。
...

你都係冷静下先再回覆啦!

各下是用家还是申請人?

Rpp 發表於 23-3-27 08:06
官律定官津?

我個Input有d亂,同音字多,請見諒

bearclub 發表於 23-3-27 08:51
不如你都係睇清楚先回覆啦!

可能你的logic係,其它野即等於錯。雖然奇怪,但respect u.

各下是用家还是申請人?

我原文是:

其实报考人数多过收生数,最终都令有人rejected,人越多报,越多人收reject,這是事实,只是時間問题,而且,今年似乎多了人报直,成功率会再底d添,做好心理準备同continency plan都好重要。

多了人报直資,即小了人报官律,話唔定今年大抽獎或叩门官律會更易些

bearclub 發表於 23-3-27 08:55
佢勁多錯別字,「底d」、「continency plan」⋯

係呀!我語文差成日比人笑嫁

bearclub 發表於 23-3-27 09:12
我都唔知你講咩,咩嘢「其他嘢即等於錯」?

唔緊要,最緊要覺自己arm.
如果你係用家,你应該好清楚學校個style.

good luck!

bearclub 發表於 23-3-27 09:23
同「係唔係用家」完全無關,都唔知你一直講住呢一點嚟做咩。同「學校style」更加無關。

「最緊要覺得自己 ...

如你喺应界申请人,又有原入到,自会明白我講乜。

唔緊要,我多口想分享下我地學校啫,characters唔甲会有幾大压力,而且,埋間學校暂時睇落同各下的characters唔太同,有原自有原,good luck.

bearclub 發表於 23-3-27 09:39
唔好自以為是啦,好嗎?

就算係用家或有offer都唔知你講咩囉。
我唔咁自以為事,我囝係应界大學,全靠smc,已收到三大的early offer. 本來只係想share下,太自我為事就不敢了,我的經验都係前用家教我的,他孩子也入了cambridge.Anyway,你咁叻,一定掂!

bearclub 發表於 23-3-27 10:03
你分享經驗係無問題,但同我所講嘅「有人聲稱見到有人已收到reject letter但又攞唔出資料來源」有咩關係? ...

你冷靜d,你arm. 我原全同意哂你

bearclub 發表於 23-3-27 10:35
你唔知點樣回應問題時就只識叫人冷靜?

咪回应左羅,你arm晒,我錯哂,smc一定arm晒你,你一定得

jesswu 發表於 23-3-27 10:34
舊年考,3面後waiting.
smc出offer比較冇路捉,隨時一個一個waiting咁call.
到最後都冇收可放榜日去叩門。

係呀,就連tommy師兄daddy當年都有教我点準备,waiting時应点,d前輩家長真係超好人,所以我先睇下學下佢地啫,点知...

bearclub 發表於 23-3-27 10:54
你人身攻擊完又拒絕討論,真係高質。

請問边一句人身攻揧了你,我同你say sorry

jesswu 發表於 23-3-27 10:59
別人是有意圖地發放錯誤資訊誤導閣下? 如果是一時講錯,之後也澄清了他有可能的誤解,事件已然結束了。
萬 ...

有位咁高質父母,你囡囡可想而知有几叻,埋個絕對係SMC的遺憾,我囝也少了個叻師妹。

BTW,你個style同學校理念真係好一致,我真心為學校感到可惜,祝你囡囡响果边讀得更开心。

回覆樓主:

按學校资料,前幾年中学部是19位收1位,校長講,佢好想收晒d合适既學生,但学校細,申請創建校寫,政府批左地,一会又收番,听講校長為埋件事 喊过。所以,唔係學校selective, 係冇办法,希望大家見諒

jesswu 發表於 23-3-27 14:19
smc收生程序/模式比較彈性一些。
真是比較難捉路。
記得舊年我先去叩另一間,再打了電話給smc詢問叩門程序 ...

我果時收生已好难,除非超叻,否则waiting多。可能我人比較傻,沒有太大攻擊性,比較隨遇而安,返而有很多用家PM我教路,例如寫求位信,內容点先中學校要求,結果幾日收到學校call,話副校睇完你封信后,决定俾個位你囝囝,你接唔接受...

受人因果千年嘅,本打算問下係咪用家or考生,如果係考生,本想分享下还有什么可做,好过齋等.

jesswu 發表於 23-3-27 14:55
主要位少,又有小學直上。
加上近年成績上升,更多人慕名而來。

係呀!缘份好重要,勉強無幸福

話時話,我係局內人,真的不知外面点知學校进步了?以我所知,所有資料學校都不公开的。

你是有朋友在讀的嗎?

lot888 發表於 23-3-27 15:18
我估其中個原因,係呢條link將SMC帶到大家眼前。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

其实条link只係講出結果,沒有講出原因,反而响另一貼的分享,較能講出主因

1. 阅讀習慣(比阅讀興趣更进一步), 看故事書多到你唔信
2. 倍養主动性,有问題時只会引導你去找答案,但不会輕易给你答案。但如果你唔想讀,也不会迫你,只要你能pass就除便你
3. 家校互保,見家長時,其实你会覺得只係老師講解學校,其实正在考察家長中,如沒心听,沒發問,或問的問题沒法顯示你和學校理念一致,或你对培養小朋友的睇法等等。見过呀囝同學家長,就算成功入了,但可能理念不同,好快就开始有投數,說學校这樣不好那樣不好,最后家長學生學校都好辛苦又讀得唔开心。
所以,奉勸大家要理解下自己和學校理念是否一致,否则我相信你会很快話这校教得很一般,什致很差

还有不要只睇直資的好果部分的好成績而忽略了成绩差的部份,雖然埋道rate SMC达1b水平,但这1b其实沒法同官津的1b相比,4+,5+可能差不多,但3322差別仍十分大,入得官津1b,差不多是不会担心考不到3322的,但直資,如自己小朋友不在top-ranking,  真的是要小心会唔会連3322都冇,好似SMC,有>15%同學是沒有3322,有些在这里的1b直資,3322只有六十幾%,相當可怕

所以,在追逐名氣之時,了解是否合适很重要,當間間直資,自己小朋友考得好時出來說學校点好点好,又有冇想过,連3322都考不到的那些同學和家長是否仍然無悔

如果不了解所报的直資,或小朋友不是有特別需要,傳統官津其实是較穩陣的

(只是個人‘’自已為是‘’的睇法,如不同意也不用回,thanks)

最後,每當我說小兒入到SMC,全靠前家長门提点,之后都会引致大量PM问我寫左d乜,我都会一一回覆,但坦白講,如果求位信封封差不多,其实未必有大帮助,請自己各自表达,good luck)

Mchacha 發表於 23-3-27 17:56
其實係真,我真的並沒有任何惡意誤導任何人,只係可能一開始講錯左定自己真係有睇過人哋係咁講,但大前題 ...

哈哈,其实唔洗太認真,個group冇人話reject也不代表學校未發过reject. 收左reject的也沒責任向大家会报。

只是冇意議的小事,学校包容(唔好听叫懶得理),咁小事都咁,第時一定比學校激死

‹ 上一主題|下一主題