用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?   [複製鏈接]

首先,我唔係話GH唔好
但我真係有朋友個女讀到小四,被老師針對,因為佢個女係一個比較活躍好問問題型的的女孩,可能學校並不太接受這類人小朋友。最終日日返學都返得唔開心,一家人活在黑暗的日子,之後,朋友找學校幫女女轉,轉了一間比較活動形式的學校,女兒上學開心了很多,一家人終於happy曬。
只不過是想話,選擇學校真係選合適的,並不是只求名校。因為最終都係小朋友和家人面對。我朋友的選擇也雖要好大勇氣去決定。但我好佩服她可以為女女選擇一間合適的學校

nakimama 發表於 16-12-8 10:10
我會選校風好,小朋友品德不能全靠學校,家庭環境家長身教係最重要。如果家長言行舉止吾好小朋友有樣學樣, ...

我都有朋友s係德望用家,我亦覺得她們很有質素。但如果呢個帖內都有D家長係德望用家,我又唔覺得佢地全部都好有質素喎。樓主都係問下意見啫,如果覺得人地條問題係唔啱聽,可以答都唔使答人。但D回帖只係質疑人地,我唔見得佢地識得尊重人。我認為每間學校裏都會有唔同質素的家長。

hppa    發表於 16-12-9 14:33

lightingchung 發表於 16-12-8 23:12
睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑 ...

咪就係樓主唔係資深會員,所以先會咁問意見,咁如果D資深會員質疑樓主,係可以唔雖要答,仲有我回答之前個會員,佢話佢選校風好等同選家長質素, 我話唔覺得好有質素就有問題?,即係有D會員可以覺得樓主呃post,就無問題?我只係話覺得每間學校都有唔同質素既家長。我亦從來無講過我好有質素喎你唔需要咁介懷,我一早講左我亦認識好多GH家長好有質素㗎!仲要係我D好朋友嚟!
(仲有,可能我用詞唔好,我唔應該用「唔覺得好有質素」,我應該用post 46個位會員咁用「對該校家長質素失望」?咁會唔會好D?我見你話我咁話GH家長,你又唔話佢咁話福小家長?你又會唔見得我幾有質素,但你又唔話佢幾有質素既?

lightingchung 發表於 16-12-9 00:43
放心從無介懷,遇事無關,至於siden 嘅回應,你唔鍾意咪話佢,可以回應佢
...

其實我唔覺得post46個會員回應有問題,我應該學習下用詞方面,不過我見你對我一話GH家長質素,你就話我話GH家長?你又問我質素有幾多?我覺得會唔會對人唔對事or對學校?不過我要再說一次,GH係一間好好學校
‹ 上一主題|下一主題